Vláda potvrdila odmítavé stanovisko k evropské bankovní dani

18.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. srpna (ČTK) - Vláda dnes potvrdila odmítavé stanovisko k zavedení evropské bankovní daně, jejíž výtěžek by putoval podle představ Evropské komise na případnou záchranu finančních ústavů. Na tiskové konferenci to uvedl premiér Petr Nečas. Podle něj by daň dopadla především na klienty a banky by vedla k hazardním obchodům.

"Vládní pozicí nadále zůstává jednoznačné trvání na odmítavém postoji," uvedl Nečas. Doplnil, že vládní postoj podporuje i Česká národní banka. Nečas varoval především před takzvaným morálním hazardem. Banky by se podle premiéra mohly s vědomím záchranného fondu za zády pouštět do riskantních obchodů.

Záchranný fond by měl sloužit podle některých představitelů unie v případech, kdy se banka dostane do problémů. Je to jedno z možných protikrizových opatření.

Česko se proti zavedení evropské bankovní daně postavilo spolu s Itálií na červnovém summitu Evropské unie. Ostatní státy EU jí i tak plánují zavést, Češi si ale vymohli výjimku. Většina zemí unie nové poplatky pro finanční ústavy požaduje proto, aby se vyvarovaly situace z období finanční krize, kdy musely banky zachraňovat z peněz daňových poplatníků. Odmítavé stanovisko vlády Jana Fischera k bankovní dani podpořil v červnu i Senát.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK