Na devizovém trhu oslabil dolar vůči euru i japonskému jenu

18.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. srpna (ČTK) - Kurz eura dnes vzrostl vůči dolaru díky zájmu investorů o německé státní obligace, s nímž polevily obavy z fiskální nestability Evropské unie. Vůči japonskému jenu dolar klesal za sílících spekulací, že japonská vláda pravděpodobně nebude na devizovém trhu intervenovat, aby poslední vzestup své měny zvrátila.

Vůči jenu dolar oslabil o 0,3 procenta na 85,21 JPY. Kurz eura vzrostl o 0,1 procenta k 1,2900 USD. Hranici podpory má měna na 1,2845 USD, kde snížila na polovinu ztrátu z poklesu na čtyřleté minimum ze 7. června.

Minimum tohoto týdne bylo 1,2732 USD kvůli aukcím irských a španělských státních dluhopisů. Kvůli potížím s dluhy menších evropských ekonomik ale zůstávají investoři opatrní. Prodej desetiletých německých obligací za pět miliard eur (zhruba 124 miliard Kč) stáhl průměrnou výnosnost na rekordní minimum 2,37 procenta. Hladce proběhla i aukce portugalských dluhopisů.

Analytici říkají, že se trh soustředil na prodej dluhopisů za absence ekonomických statistik z eurozóny. Britskou libru pak posílila zpráva o posledním jednání měnového výboru britské centrální banky, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK