Nová bankovní pravidla mají oslabit globální ekonomiku jen mírně

18.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 18. srpna (ČTK) - Nová globální pravidla pro banky oslabí světovou ekonomiku jen mírně, v rozsahu několika desetin procenta během čtyř let. Zato přinesou větší stabilitu a předejdou velkým finančním krizím, sdělily dnes mezinárodní orgány pro bankovní dohled a finanční stabilitu, které nová pravidla připravují. Jejich odhady oponují předpovědím světových bank, které v červnu varovaly před vysokými náklady nových pravidel pro ekonomiku.

Za předpokladu, že nová pravidla se postupně zavedou během čtyř let a podíl kapitálu na aktivech bank se bude muset zvýšit o dva procentní body, sníží se globální produkce v průměru o 0,38 procenta ve srovnání se situací beze změny, odhaduje analýza Výboru pro finanční stabilitu (FSB). Ten má z pověření skupiny zemí G20 koordinovat reformy finančního sektoru včetně pravidel bankovního kapitálu "Basilej III".

"Makroekonomické náklady zavádění přísnějších standardů budou zvládnutelné, zatímco dlouhodobé přínosy k finanční stabilitě a stabilnějšímu ekonomickému růstu budou podstatné," uvedl k analýze předseda FSB Mario Draghi.

Odhadnutý pokles ekonomiky v důsledku nové regulace tvoří jen zlomek z celkové pětileté ztráty 3,1 procenta HDP, kterou pro Spojené státy, eurozónu a Japonsko odhadl Institut mezinárodních financí (IIF), který sdružuje přes 400 světových bank.

Oficiální mezinárodní orgány zdůrazňují, že jakmile banky na nová pravidla přejdou, zmírní to nebo odstraní cykly "boomu a krachu", kdy kvůli prudkému přílivu kapitálu v některých odvětvích vznikne "bublina", která následně za velkých nákladů praskne. To by dlouhodobě mělo přinést zvýšení ekonomického růstu až o 1,8 procenta ročně, uvádí se ve druhé studii přínosů, kterou vypracoval Basilejský výbor pro bankovní dohled.

"Ekonomické přínosy navrhovaných reforem jsou podstatné a musí se zvažovat společně s analýzou nákladů," uvedl předseda Basilejského výboru Nout Wellink. Podle něj přínosy spočívají nejen v posílení bankovního systému, ale také ve zvýšení důvěry v něj.

Banky čeká řada reforem, jejichž cílem je zabránit opakování podobně hluboké finanční krize, jaká svět postihla v minulých dvou letech. Nová basilejská pravidla budou od bank vyžadovat, aby měly proti svým úvěrům a dalším pohledávkám kapitál ve větším rozsahu a kvalitě než dosud.

Basilejský výbor pro bankovní dohled předložil návrh reforem loni a chce práci dokončit do listopadového summitu skupiny největších ekonomik světa G20. S ohledem na nynější křehkou situaci světové ekonomiky, která se loni teprve vymanila z hluboké recese, však některé návrhy zmírnil, Dal také najevo, že banky budou mít na zavádění pravidel více času. Zatím se předpokládá, že fáze zavádění začne v roce 2012.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK