VERZE 2-VIG zvedá výhled díky zisku za Q2 nad odhady trhu

19.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Zisk před zdaněním za Q2 122 mil eur, odhad trhu 112 mil...

...

* Škody kvůli živelným pohromám ve střední Evropě 100 mil

* Zvedá výhled růstu na "více než" 10 pct, dříve "nejméně"

(přidává podrobnosti, souvislosti)

VÍDEŇ, Vienna Insurance Group <VIGR.VI> <VIGRsp.PR> ve čtvrtek oznámila, že má letos navzdory živelným pohromám ve střední Evropě namířeno k více než 10procentnímu zvýšení zisku před zdaněním.

Majitel pojišťovny Kooperativa a České podnikatelské pojišťovny vykázal za druhé čtvrtletí nárůst zisku před zdaněním o 12 procent na 122 milionů eur, a překonal tak všechny odhady analytiků oslovených v průzkum Reuters, kteří v průměru čekali výsledek 112 milionů eur.

Největší pojišťovna v rozvíjející se Evropě v prezentaci k finančním výsledkům také upravila formulaci celoročního výhledu a uvedla, že očekává zvýšení zisku před zdaněním o "více než" 10 procent oproti dřívějšímu vyjádření "nejméně o 10 procent".

Analytici oslovení Reuters v průměru předpovídají zvýšení celoročního zisku před zdaněním o příznivějších 15 procent na 507 milionů eur.

VIG odhaduje, že škody způsobené letošními záplavami a bouřemi ve střední Evropě dosáhnou zhruba 100 milionů eur. Tyto ztráty však vyváží vyšší zisk z finančních investic, jenž ve druhém čtvrtletí meziročně stoupl o 44 procent.

Hrubé předepsané pojistné skupiny, která je největším hráčem v bývalém komunistickém bloku před pojišťovnou Allianz <ALVG.DE>, stouplo o 8 procent na 2,06 miliardy eur, rovněž mírně nad odhady trhu. [ID:nLDE67C19Q]

Akcie společnosti letos posílily o 2 procenta, a mírně tak předčily index evropských pojišťoven Stoxx <.SXIP>, jenž letos ztratil 0,6 procenta.

[Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK