Úprava účetnictví EU neoslabí fiskální pravidla -Nečas

19.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


BERLÍÚprava pravidel Paktu stability a růstu Evropské unie, jež by měla za následek snížení deficitu a míry zadlužení některých zemí, by...

...neoslabila fiskální pravidla bloku, řekl ve čtvrtek premiér Petr Nečas.

Česká republika a osm dalších členských zemí v dopise Evropské komisi ze 6.srpna požádaly EU, aby zvážila přehodnocení pravidel pro kalkulaci rozpočtu a způsobu, jak evidovat náklady spojené s reformami penzijních systémů.

Signatáři uvedli, že přestože tyto náklady vyplynuly z opatření přinášejících dlouhodobou udržitelnost, zvyšují rozpočtové deficity.

"To neznamená oslabení Paktu (stability a růstu), protože míra našeho zadlužení by se v důsledku požadované reformy fakticky nezměnila," řekl ve čtvrtek Nečas novinářům před setkáním s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Pakt stability a růstu je smlouva, jež určuje rozpočtová pravidla Evropské unie.

Německo se k návrhu Litvy, Lotyšska, Bulharska, Švédska, Slovenska, Maďarska, Rumunska, Polska a Česka vyjádřilo spíše rezervovaně.

Mluvčí německého ministerstva financí v úterý řekl, že zavedení výjimek v definici zadlužení by ztížilo interpretaci údajů EU a znevýhodnilo státy, jež si zvolily jiný způsob reformy penzijních systémů.

Nečas také kritizoval plány Německa týkající se bankovní daně, s jejíž pomocí země plánuje přimět domácí banky, aby přispěly na náklady finanční krize, a řekl, že je také proti zřízení fondu na záchranu bank v potížích.

Premiér zopakoval, že jeho vláda neusiluje o rychlý vstup do eurozóny.

Pro souhrn navrhovaných změn v Paktu stability a růstu klikněte na [ID:nLDE67G1FP].

(Reportér: Andreas Rinke; Autorka: Annika Breidthardt; Přeložil: Tomáš Doležel)

[N/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK