Intel koupí firmu McAfee za 7,68 mld dolarů (OPAK.)

20.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americká společnost Intel <INTC.O> koupí výrobce bezpečnostních počítačových technologií McAfee <MFE.N> za 7,68 miliardy dolarů...

...ve strategické snaze posílit své působení v této oblasti.

Intel, největší výrobce čipů na světě, ve čtvrtek uvedl, že za jednu akcii McAfee zaplatí 48 dolarů v hotovosti, což představuje 60procentní prémii vůči středečnímu závěru. McAfee se stane plně vlastněnou dceřinou firmou divize Intelu pro software a služby. Jde o největší akvizici v historii firmy.

Akcie Intelu po zahájení obchodování na Wall Street oslabovaly o 2,5 procenta, zatímco akcie McAfee vystřelily o 58 procent na 47,18 dolaru.

Analytik Vijay Rakesh ze společnosti Sterne Agee řekl, že jej velikost prémie překvapuje, ale dodal, že dohoda ukazuje ochotu Intelu posunout těžiště své činnosti od hardwaru k softwaru a službám.

"Myslím, že lidé pravděpodobně očekávali od Intelu nějaké menší akvizice. Je to pro ně rozhodně - i z hlediska měřítek Intelu - pěkně velká akvizice," řekl Rakesh.

Intel uvedl, že dohodu schválila představenstva obou společností a že očekává její dokončení, jakmile získá souhlas akcionářů McAfee a zelenou od regulačních úřadů. Konkrétní časový rámec neposkytl.

Intel dále uvedl, že očekává, že transakce v prvním roce mírně sníží jeho čistý zisk, ačkoli na základě nepočítaném podle účetních pravidel GAAP zřejmě naopak napomůže k mírně vyššímu zisku.

McAfee byla založena v roce 1987 a loni vykázala tržby zhruba 2 miliardy dolarů. Za posledních 18 měsíců spolupracovala s Intelem na řadě projektů.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK