Evropské akcie zřejmě posílí, na mušce PMI eurozóny

23.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝEvropské akcie v pondělí zřejmě zahájí seanci růstem, a zotaví se tak z měsíčního zavíracího dna poté, co hlavní americké indexy v pátek...

...uzavřely nad denními minimy. V centru pozornosti budou ekonomické údaje z eurozóny.

Futures na index DJ Euro Stoxx 50 <STXEc1>, německý DAX <FDXc1> a francouzský CAC 40 <FCEc1> v 8:20 ukazovaly na růst trhu o 0,1 až 0,3 procenta.

Předchozí seanci uzavřel index evropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> poklesem o 0,7 procenta na 1029,59 bodu, nejnižší zavírací hodnotu od 21.července.

Hlavní evropský index vyskočil od loňského března, kdy spadl na historické minimum, do konce roku o 62 procent. Nicméně tento růst se zadrhl, a za letošní rok tak index kvůli obavám o míru zadlužení v Evropě a sílu ekonomického oživení ztrácí 1,5 procenta.

V centru pozornosti budou důlní společnosti poté, co volby v Austrálii nepřinesly jasný výsledek.

"Značná váha akcií důlních společností kotovaných v Londýně přidala víkendovým volbám v Austrálii na důležitosti, alespoň teoreticky, nicméně se zdá, že trhy na absenci jasného výsledku nijak nereagovaly. Je pravda, že vyhlídka na koaliční vládu může znamenat konec plánů zdanit těžaře, se kterými přišly labouristé," řekl Ben Potter, stratég trhu z IG Markets.

Investoři se zřejmě zaměří na makroekonomické údaje jako indexy aktivity v průmyslu a službách eurozóny za srpen, kde analytici v obou případech čekají mírný pokles <ECONEZ>. Data vyjdou v 9:58.

[N/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK