VERZE 2-Předběžný PMI eurozóny klesá, ale očekávání rostou

23.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* PMI ve službách mírně nad...

...odhady

* Průmyslové podniky nadále nabírají zaměstnance

(přidává podrobnosti, souvislosti, citát analytika)

LONDÝEkonomické oživení v eurozóně se v tomto měsíci mírně zpomalilo, nicméně společnosti hledí i přes pokračující rozdíl v tempu růstu jednotlivých členských zemí na příští měsíce s optimismem, ukázal pondělní průzkum.

Index nákupních manažerů ve službách (PMI) společnosti Markit, jenž vychází z průzkumu mezi zhruba 2000 podniky od bank po kavárny v pěti zemích eurozóny, klesl na 55,6 bodu z červencových 55,8 bodu. Analytici oslovení Reuters v průměru čekali snížení ukazatele na 55,5 bodu.

Index se tak udržel dvanáctý měsíc v řadě nad hranicí 50 bodů, jež odděluje celkový růst od poklesu v odvětví.

Zatímco tempo růstu se zpomalilo, firmy v dominantním sektoru eurozóny hledí do budoucnosti s větším optimismem, když index podnikových očekávání v srpnu vzrostl na 68,1 bodu ze 66,5 bodu v červenci.

"Oživení má stále hybnou sílu, jež se ovšem v porovnání s druhým čtvrtletím zmírní," řekl Rob Dobson ze společnosti Markit.

Německo a Francie, největší ekonomiky bloku, během posledních měsíců rychle expandovaly, nicméně Španělsko a Itálie je v tomto ohledu nenásledovaly.

Průmyslový sektor eurozóny, jenž z větší části stál za návratem ekonomiky k růstu ve třetím kvartále loňského roku, také zaznamenal zpomalení expanze.

Index nákupních manažerů (PMI) v průmyslu eurozóny klesl na 55,0 bodu z červencových 56,7 bodu. Analytici oslovení Reuters očekávali pokles ukazatele pouze na 56,2 bodu. Index výroby v srpnu klesl na 57,2 bodu z 58,7 v červenci.

Kompozitní index, kombinující sektor služeb a průmyslu a často používaný pro predikce celkového růstu, klesl na 56,1 bodu ze 56,7 bodu v červenci, zatímco analytici čekali pokles pouze na 56,4 bodu.

Firmy nicméně nadále nabíraly nové zaměstnance, ačkoli pomaleji než minulý měsíc, když index zaměstnanosti v průmyslu pouze mírně klesl na 51,0 bodu z červencových 51,1 bodu.

PROHLUBUJÍCÍ SE ROZDÍLY

Zdá se, že rozdíly v tempu oživení mezi jednotlivými členskými zeměmi bloku patrné v průběhu posledních měsíců se prohlubují.

"Vidíme, že růst je omezen na přední ekonomiky, nerozšířil se na státy na okraji eurozóny a v mnoha ohledech se tento rozdíl prohlubuje," řekl Dobson.

"Je to stejné jako ve druhém čtvrtletí, kdy jsme zaznamenali silný růst obzvlášť v Německu a zčásti ve Francii, zatímco Španělsko, Itálie a Řecko zaostávaly. Takže s výjimkou dvou hlavních zemí jsou podmínky stále tlumené."

(Názory ekonomů [ID:nLDE67J0ED])

(Reakce devizového trhu [FRX/] and [USD/])

(Reakce dluhopisového trhu [GVD/EUR])

(Všechny indexy PMI <PMI/INDEX1>)

[N/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK