Koruna dopoledne oslabila na 19,70 Kč/USD a 24,87 Kč/EUR

24.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. srpna (ČTK) - Česká měna dopoledne oslabovala vůči oběma hlavním světovým měnám, výraznější ztráty zaznamenala vůči dolaru. Kolem 10:30 koruna proti dolaru v porovnání s pondělním závěrem oslabila o 13 haléřů na 19,70 Kč/USD. Proti euru stála na 24,87 Kč/EUR, byla tak o pět haléřů slabší, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka je vývoj ve světě pro středoevropské měny negativní a pohyb kurzů tomu odpovídá. Největší ztráty registruje maďarský forint vzhledem k domácím rozpočtovým problémům, které jeho pozici ještě zhoršují. Koruna v pondělí odolávala, dnes se však dostává pod tlak a oslabuje.

Vlk upozornil na vyjádření členky bankovní rady České národní banky Evy Zamrazilové, která uvedla, že by chtěla velmi brzy diskutovat o růstu úrokových sazeb. Její komentář ale podle něj koruně nepomohl.

Dolar se kolem 10:30 obchodoval na 1,2624 USD/EUR. "Americká měna je stále v kurzu díky větší poptávce po bezpečí i rozvazování carry obchodů," míní Vlk. Ještě více to podle něj platí pro japonský jen, který vůči euru i dolaru postupuje na mnohaletá maxima. Na druhou stranu se ale stupňuje tlak na japonskou centrální banku, aby proti rychle sílící měně zasáhla.

jap vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK