Kurz jenu po slovech japonského ministra citelně zpevnil

24.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio/Londýn 24. srpna (ČTK) - Japonská vláda stupňuje slovní intervenci proti jenu, který k hlavním světovým měnám vytrvale zpevňuje, a podkopává tak oživení tamní ekonomiky. Japonský ministr financí Jošihiko Noda ale na dnešní tiskové konferenci neřekl, že by se vláda chystala zasáhnout i fakticky, nejen verbálně. Kurz jenu tak zrychlil růst a k dolaru vystoupil na nové maximum za posledních 15 let.

Ministr financí řekl, že vývoj kurzů měn je v poslední době jednostranný a může poškodit japonskou ekonomiku i finanční systém země. Pohyby kurzů prý ministr sleduje velmi pozorně, což mu ale už v pondělí uložil premiér, s nimž se ministr setkal.

Vládu přitom trápí silný kurz měny už dlouho a v posledních dnech se kurzem jenu zabývala nejvyšší politická místa. Premiér Naoto Kan v pondělí telefonicky hovořil s guvernérem centrální banky Masaakim Širakawou a trhy od minulého týdne spekulovaly, že vláda bude na centrální banku víc tlačit a snažit se ji přimět k nějakému zásahu. To se ale zatím nestalo.

Japonský jen vůči dolaru už delší dobu flirtoval s maximem za posledních 15 let, které činilo 84,72 JPY. Během dneška japonská měna dál zpevňovala a po ministrových slovech vystoupila až na 84,34 JPY. Ministr financí totiž nechal otázku intervence bez komentáře, což si trh vysvětlil po svém a pochopil jako signál, že může kurz posunout ještě výš. Japonci naposledy intervenovali v roce 2004.

Kurz japonského jenu se ale nezvyšuje pouze k dolaru, ale k většině hlavních světových měn. Například vůči euru je nejvýše za posledních devět let a prodává se v kurzu 106,35 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK