Země živitelka se letos zaměří na regionální potraviny

24.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 24. srpna (ČTK) - Letošní ročník výstavy Země živitelka dá letos velký prostor regionálním potravinám. Nově se návštěvníci mohou také těšit na rozšířené expozice zaměřené na myslivost a rybářství. Jako tradičně bude vystavena zemědělská technika a zvířata, v programu je i řada seminářů. Na českobudějovickém výstavišti se od čtvrtka do úterý představí více než 740 vystavovatelů a obchodníků, loni jich bylo o zhruba 40 více, předloni jich ale nebylo ani 670, řekla dnes novinářům ředitelka výstaviště Marcela Payerová.

Počet vystavovatelů hodnotí Payerová jako dobrý vzhledem k doznívající hospodářské krizi a záplavám v části země. "Letošní rok lze srovnávat se silnějšími roky, i když vystavovatelé šetří například na expozicích nebo si objednávají menší stánky," poznamenala.

Vystavovatelé se představí na více než 32.000 metrech čtverečních. Kromě tuzemských budou zastoupeni i zahraniční firmy, například z Dánska, Japonska, Británie nebo USA. Expozice budou zaměřeny kromě zemědělské techniky také na rostlinnou a živočišnou výrobu, potravinářství, lesní a vodní hospodářství, bioprodukty nebo alternativní zdroje energie.

Lidé se budou moci v jednom z pavilonů seznámit a také ochutnat potraviny nesoucí novou značku Regionální potravina. Na sobotu je naplánováno zahájení Národních dožínek. Poradce šéfa Agrární komory Jan Záhorka uvedl, že uvažovali vzhledem k pomalu postupující sklizni o tom, že by dožínky zrušili. K pondělí bylo v celé zemi sklizeno zhruba 67 procent obilí. Předpokládá však, že do konce týdne zemědělci sklidí asi 80 procent oseté plochy. Proto dožínky uspořádají. Měl by na ně přijet premiér Petr Nečas. Čtvrtečního zahájení se zúčastní prezident Václav Klaus.

Loni na Zemi živitelku přišlo přes 106.000 návštěvníků. Payerová uvedla, že i letos očekávají vysokou návštěvnost. Je ale možné, že ji povodně ovlivní, míní. Parkování pro návštěvníky je zajištěno jak na parkovištích výstaviště, kde je kolem 200 míst, ale i na parkovištích soukromých provozovatelů. Policie během výstavy posílí hlídky a bude řídit dopravu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK