Výrobci chytrých mobilů mají nedostatek čipů

24.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. srpna (ČTK) - Takzvané chytré mobily, které se i v průběhu hospodářské recese prodávaly dobře, postihl zpětný efekt hospodářského útlumu. Výrobcům nyní chybějí čipy, jejichž produkce byla loni omezena a výpadek se zatím nedaří dohnat, napsala dnes agentura AP.

Nedostatek čipů znamená, že rivalové firmy Apple mají potíže vyrobit dost telefonů, aby mohli konkurovat jejímu iPhonu. Přitom se předpokládá, že tento problém přetrvá až do Vánoc. Situace navíc postihla i mobilní operátory, z nichž někteří modernizují své sítě se zpožděním, a může zvýšit i ceny počítačů.

Nedostatek čipů do chytrých mobilů není na trhu celoplošný, ale místy se objevuje u některých komponentů. Pokud ale jeden z 20 či 30 nezbytných komponentů není k dispozici, zastaví se výroba na celé lince.

Americký operátor Sprint Nextel například nemůže v současné době pokrýt v některých lokalitách USA poptávku po modelu EVO 4G od společnosti HTC. Jde přitom o první mobil, který v USA využívá rychlé sítě čtvrté generace.

Motorola se zmiňuje o nedostatku řady čipů od pamětí přes fotografické snímače po spínače dotykových displejů. Proto má potíže dodat dostatek nových mobilů Droid X operátorovi Verizon Wireless, jehož internetový obchod se u tohoto modelu zmiňuje o dvoutýdenní dodací lhůtě.

Výroba čipů měla na začátku minulého roku těžké období. Únorové tržby spadly meziročně o 30 procent na 14,2 miliardy dolarů, ukázaly údaje odvětvové asociace SIA.

Přestože se tržby během roku obnovily, výrobci omezili investice a kapitálové výdaje v odvětví loni klesly o 41 procent na 25,9 miliardy dolarů. Již v předchozím roce se podle údajů agentury Gartner snížily o 31 procent, napsala AP.

pok vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK