Ceny ropy klesly pod 73 dolarů za barel kvůli vyhlídkám ekonomiky

24.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. srpna (ČTK) - Ceny ropy se snížily pod 73 dolarů za barel, dolů tak jdou pátý den za sebou. Náladu na trhu zatížily obavy, jak si Spojené státy, největší spotřebitel ropy na světě, poradí s nebývale vysokými zásobami.

Severomořská ropa Brent pro říjnovou dodávku klesla v Londýně o 1,10 dolaru na 72,52 USD. Americká lehká ropa klesla o 1,28 dolaru na 71,82 USD, a je tak nejníže od začátku července.

Ropné ceny na světovém trhu dnes prohloubily pokles poté, co USA zveřejnily statistiku o prodeji starších domů. Ten v červenci klesl více, než se předpokládalo, a byl nejslabší za 15 let.

"Údaje o starších domech byly nižší, než se předpokládalo, a na trhu tlačí dolů na všechno," reagoval analytik BNP Paribas Commodity Futures. Akcie amerických korporací po zahájení dnešního obchodování klesly o více než procento.

Zásoby ropy v USA zpravidla během letní motoristické sezóny klesají, v týdnu do 13. srpna ale vzrostly na rekordní úroveň. "Hospodářský růst se zpomaluje a každý se toho bojí," citovala agentura Reuters jednoho z obchodníků.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent říjen 72,52 73,62 New York - Nymex WTI říjen 71,82 73,10

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK