AI žádá ČR, aby zvážila vyzbrojování Jemenu

24.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Saná 24. srpna (ČTK) - Jemenská vláda při potlačování domácích povstalců a členů místní Al-Káidy porušuje lidská práva. V boji s nimi využívá pomoc pocházející z USA a Evropské unie a také zbraně z České republiky. ČR podle zprávy organizace Amnesty International (AI) do Jemenu loni vyvezla vojenský materiál za více než deset milionů eur (248 milionů korun).

AI ve zprávě tvrdí, že nekritická podpora, kterou USA a EU poskytují jemenským úřadům v jejich protiteroristické kampani, "není na místě". Úřady prý pod záminkou boje proti terorismu mučí, zatýkají a unášejí oponenty vlády. Organizace AI proto vyzývá české úřady, aby při povolování vývozu zbraní braly v úvahu rizika, která dodávky zbraní do nestabilního Jemenu doprovází.

ČR vyváží zbraně do Jemenu dlouhodobě a dělala to i v době, kdy USA řadily tuto zemi ke státům podporujícím terorismus.

Slabá jemenská vláda se potýká s šíitskými povstalci na severu a separatisty na jihu. Kromě toho se území Jemenu stává útočištěm členů Al-Káidy z celého Arabského poloostrova. Al-Káida v roce 2008 dvakrát zaútočila na americké velvyslanectví, které svému personálu nedoporučuje cestovat mimo Saná.

V Kataru dnes začaly mírové rozhovory mezi zástupci vlády a šíitskými povstalci. V Dauhá se má nejisté a porušované příměří z února změnit ve formální mírovou dohodu. Boje na severu země se s přestávkami odehrávají od roku 2004, nejnověji se rozhořely loni v létě. Z domovů kvůli nim odešlo na 350.000 lidí.

Katar zprostředkoval příměří vlády se šíity už v roce 2008. Podle agentury AFP budou šíité v Dauhá požadovat za smír propuštění svých vězněných soukmenovců, jichž je v jemenských věznicích podle odhadů asi tisíc.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK