Wall Street klesá kvůli sílícím obavám o ekonomiku

25.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akcie v úterý klesly na nejnižší úroveň za sedm týdnů, když nečekaně výrazný pokles prodejů starších domů ve Spojených státech...

...prohloubil obavy, že ekonomické oživení je ještě slabší, než se čekalo.

Indexy Dow Jones a S&P 500 uzavřely poklesem čtvrtý den v řadě po zprávě Národní asociace realitních makléřů, že prodej starších domů se v červenci propadl na nejnižší úroveň za 15 let. [ID:nDOL450145]

"Co nás pohání je pocit, že výhled ekonomiky se trochu hroutí," řekl Bernie McSherry, viceprezident společnosti Cuttone & Co.

Vzhledem k ústřednímu postavení realitního trhu ve spotřebitelské ekonomice Spojených států poslední údaje vrhly stín pochybnosti na tempo oživení a zesílily příklon investorů k bezpečí.

Ceny amerických dluhopisů vyskočily, a výnos dvouletých obligací tak klesl na další rekordní dno. Jedinými sektory indexu S&P 500, jež rostly, byly defenzivní sektory telekomů a podniků veřejných služeb.

Index Dow Jones nejvíce tížily společnosti citlivé na výkyvy ekonomiky včetně výrobce letadel Boeing <BA.N>, jenž ztratil 3,7 procenta. Akcie bank si také zapsaly jedny z největších ztrát, když bankovní index KBW <.BKX> oslabil o 2,2 procenta.

Akcie stavebního sektoru a na něj vázaných společností klesly, ale zotavily se z denních minim poté, co spadly na podpůrnou úroveň. Index stavebnictví PHLX <.HGX> ztratil 1,1 procenta na 89,53 bodu, a zotavil se tak z poklesu o 3 procenta poté, co nalezl podporu poblíž úrovně červencového minima těsně nad 87 body.

Index amerických blue chips Dow Jones <.DJI> klesl o 1,32 procenta na 10.040,45 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> oslabil o 1,45 procenta na 1051,87 bodu a technologický Nasdaq Composite <.IXIC> ztratil 1,66 procenta na 2123,76 bodu.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK