Fio banka zvýšila v pololetí meziročně zisk o 83 procent

26.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. srpna (ČTK) - Fio banka, největší online broker v České republice, zvýšila za první pololetí čistý zisk o 83 procent na 36,5 milionu korun. Za stejné období loňského roku měla firma zisk 19,9 milionu korun. ČTK to zjistila na internetových stránkách firmy, která dříve vystupovala pod názvem Fio, burzovní společnost. V květnu letošního roku získala od ČNB bankovní licenci a změnila se na Fio banku.

Výnosy z poplatků a provizí se v pololetí firmě zvýšily na 110 milionů korun, před rokem to bylo 102 milionů korun. Společnost v prvních šesti měsících letošního roku zvýšila meziročně objem uzavřených obchodů o 42 procent na téměř 140 miliard korun.

"Ve druhém čtvrtletí prošly akciové indexy velmi volatilním vývojem. Pomoc mezinárodních institucí a velmi dobré výsledky hospodaření firem za sledované období pomohly situaci stabilizovat, čímž se vytvořily podmínky pro pozitivní vývoj akcií během letních měsíců. Aktivita byla na trzích patrná zejména během prvních dvou měsíců čtvrtletí a s příchodem prázdnin se utlumila,“ uvedl obchodní ředitel Fio banky Jan Bláha.

Za druhé čtvrtletí získala společnost téměř 2000 nových klientů a ke konci června jich měla 36.000.

Z hlavních konkurentů společnost Patria Finance zvýšila v prvním pololetí čistý konsolidovaný zisk na 823,3 milionu korun ze 76,4 milionu korun před rokem. Nárůst způsobil jednorázový výnos ve výši 759 milionů korun z prodeje podílu v přidružené společnosti ČSOB Asset Management. Po očistění by čistý zisk společnosti činil 64 milionů korun. Internetový obchodník České spořitelny, společnost brokerjet, vykázala za letošní první pololetí čistý zisk ve výši jednoho milionu korun. Za stejné období loňského roku měla společnost ztrátu tři miliony korun.

Finanční skupina Fio získala v květnu od ČNB bankovní licenci a stala se tak další bankou působící na českém trhu. Fio, burzovní společnost změnila název na Fio banku a družstevní záložna Fio se do ní postupně integruje. Součástí skupiny Fio, kterou vlastní dva tuzemští podnikatelé, Romuald Kopún a Petr Marsa, je i burza RM-Systém.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK