VERZE 2-MF ponechává letošní výhled půjček, trh je vidí níž

26.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* MF říká, že letošní cíl půjček 280 mld korun...

...platí

* Dealeři a analytici čekají snížení objemu

(přidává citáty, podrobnosti)

Ministerstvo financí ve čtvrtek popřelo zvěsti z trhu, že by snižovalo výhled výpůjční potřeby na letošní rok poté, co dealeři a analytici uvedli, že schůzka se správci dluhu z ministerstva naznačila snížení půjček.

Česká republika si letos potřebuje vypůjčit rekordních 280 miliard korun, jak uvedlo ministerstvo financí ve strategii správy státního dluhu pro rok 2010, již ve čtvrtek znovu potvrdil mluvčí resortu.

Tři dealeři a jeden analytik, kteří se setkali se zástupci odboru řízení státního dluhu předtím, než ministerstvo příští týden zveřejní emisní kalendář pro čtvrtý kvartál, uvedli, že ze schůzky vyplynula možnost snížení letošních půjček na 244 miliard korun.

Trh očekává v závěru roku vyšší objem půjček poté, co ministerstvo do poloviny roku vydalo dluhopisy dosahující pouhé třetiny celoročního plánu a odsunulo emisi obligací denominovaných v eurech, zamýšlenou na duben.

Účastníci schůzky uvedli, že objem půjček bude pravděpodobně průměrný, zatímco ministerstvo uvedlo, že se strategie nemění.

"Nevím, co oni tam viděli, co vyčetli z těch grafů, 280 (miliard) stále zůstává náš cíl," řekl mluvčí ministra financí Jakub Haas.

"Ani deficit, ani výpůjční potřebu neuvažujeme, že bude nižší, zůstává číslo 280 (miliard)," dodal.

Rozdílné údaje o výpůjční potřebě podle něj mohlo způsobit nedorozumění mezi ministerstvem a trhem ohledně rezerv.

"Oni zřejmě došli k tomu číslu, že nějak odečetli ty rezervy, ale to nemohou odečítat, protože ty dluhopisy do té rezervy budeme vydávat, a to také patří do výpůjční potřeby, zcela jednoznačně to dementujeme," řekl Haas.

Účastníci schůzky uvedli, že ministerstvo zmínilo rezervu 51 miliard korun. Strategie státního dluhu pro letošní rok uvádí možnost získat dalších 20 miliard korun, zahrnutých v celkové potřebě 280 miliard, jež by se mohly přidat právě do rezervy.

Hrubá výpůjční potřeba zahrnuje schodek státního rozpočtu, splátky státního dluhu a zpětný odkup dluhopisů.

Stát si kromě trhu půjčí také 12,7 miliardy korun od Evropské investiční banky (EIB).

Ministr financí Miroslav Kalousek dříve v srpnu řekl, že o půjčkách pro zbytek letošního roku ministerstvo rozhodne do konce měsíce. Resort zveřejní emisní kalendář pro poslední tři měsíce roku ve středu 1.září.

"Kalendář pro poslední kvartál bude pouze průměrný, nic masivního," řekl po schůzce dealer UniCredit Robert Weiner. Ostatní dealeři a analytik, kteří se setkání zúčastnili, si nepřáli zveřejnit svá jména.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK