Nástrahy havarijního pojištění

27.08.2010 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Podíváme se na základní typy přístupu pojišťoven k formě plnění. Řeč bude o úhradě škody rozpočtem a proplacení faktury. Do jakého autoservisu zajít?

Uvažujete o havarijním pojištění svého vozu? Přemýšlíte o ceně pojištění a hladkém chodu úhrady plnění? Lze sestavit pojištění, které bude odpovídat zcela vaší představě? Představa každého z nás o formě a výši plnění za škodu na vašem plechovém miláčkovi může být jiná. Havarijní pojištění se liší nejen cenou, ale i přístupem k úhradě plnění. Ponechme nyní cenovou otázku a pojďme si základní typy přístupu pojišťoven k formě plnění představit.


Úhrada škody rozpočtem aneb auto opraví soused v garáži a ještě něco zbude na dovolenou


Pojišťovny umožňují škodu řešit i kalkulací nákladů na opravu, tzv. „rozpočtem“. Požadavek na tuto formu vyřízení škody (náklady na opravu zkalkuluje na základě vašeho požadavku pojišťovna) je možné uplatnit u technika při prohlídce vozidla nebo přímo v call centru na bezplatné lince pojišťoven. Vypočtená částka je vám zaplacena v hotovosti. Tento způsob úhrady škody je výhodný pro klienta, který si dokáže zajistit opravu vozu buď svépomocí nebo u drobného živnostníka, který dokáže vyřešit škodu provizorní opravou poškozeného dílu. Jsou pojišťovny, které tento způsob úhrady škody upřednostňují.

Výhody a nevýhody úhrady škody rozpočtem
Pokud dokážete opravit vůz v rámci rozpočtu pojišťovny, může se stát, že vám nějaké peníze z vyplaceného plnění zbudou.
Častka stanovená rozpočtem je výrazně krácena a částka je tak nízká. U některých oprav je i nereálné za tuto částku vůz kvalitně opravit.


Proplacením faktury ve Vámi zvoleném autoservisu aneb peníze do 5 dnů…. nebo říkali do pěti týdnů?


V tomto případě si sami zvolíte autoopravnu. Autoopravna opraví poškozené vozidlo dle svého úsudku a fakturu předložíte pojišťovně k proplacení. Pokud nemůžete uhradit fakturu ze svých vlastních prostředků, čekáte na vystavení písemného potvrzení pojišťovnou, že servisu fakturu uhradí (potvrzení se říká krycí dopis) – ten však může dorazit do autoopravny i za několik dní a v horším případě až během dvou týdnů. S tímto způsobem úhrady se setkáte poměrně často.

Výhody a nevýhody úhrady škody rozpočtem
Sami si určíte autoopravnu.
Fakturu musíte uhradit servisu a až následně si ji nechat zpětně proplatit (někdy se může jednat o částky kolem sta tisíc).
Můžete se dostat do sporu o výši faktury a ta může být proplacena jen částečně; faktura může být pojišťovnou krácena.


Oprava ve smluvním servisu pojišťovny aneb už chápu rozdíl v ceně a proč dražší volba nemusí být vždy jen špatně


Autorizované smluvní autoopravny opraví poškozené vozidlo zpravidla výměnou poškozených dílů a vůz se snaží uvést do původního stavu před nehodou. Pojišťovna pak proplatí fakturu přímo smluvnímu servisu, Vy jako zákazník nic nehradíte. Pokud vám tento typ úhrady vyhovuje, informujte se, zda má pojišťovna smluvní autoservisy, zda jsou ve vašem regionu a jsou určeny pro značku vašeho vozu.

Výhody a nevýhody úhrady škody rozpočtem
Nehradíte fakturu a nevážete své vlastní prostředky.
Nedostanete se nikdy do sporu o oprávněnosti faktury či výši faktury.
Komfort - jen přistavíte vůz k opravně a pak si jej kvalitně opravený odvezete.
Pojišťovna vám stanoví, kde máte vůz nechat opravit.

Autor působí v Unii společností finančního zprostředkování a poradenství (USF ČR)

Autor článku

Vladimír Nejezchleba  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ