Jen maže ztráty po zklamání z kroků Bank of Japan

30.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Jen v pondělí smazal všeobecné ztráty, když investory, kteří předpokládali razantní opatření na oslabení jenu, zklamalo rozhodnutí Bank of Japan...

...pouze navýšit objem peněz nabízených v rámci úvěrů s fixním úrokem.

Hráči na trhu očekávají, že jen vyšplhá na nové 15leté maximum k dolaru, pokud zesílí očekávání, že americká centrální banka (Fed) podnikne další kroky na podporu růstu.

V tomto smyslu se v pátek vyjádřil prezident Fedu Ben Bernanke, třebaže zmírnil obavy, že by americká ekonomika mohla sklouznout zpět do recese. [ID:nDOL752093]

"Bernankeho projev jasně naznačil, že Spojené státy jsou nyní nakloněné uvolněné měnové politice. Jejich uvolňování by přitom mohlo být razantnější než kroky Bank of Japan," řekl Minori Učida, analytik z Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.

"Myslím, že jen do konce roku posílí zhruba na 80 jenů za dolar," řekl.

Po mimořádném pondělním měnovém zasedání japonská centrální banka oznámila, že navýší objem peněz nabízených v rámci úvěrů s pevným úrokem na 30 bilionů jenů z 20 bilionů.

Bank of Japan dále uvedla, že bankám nabídne úvěry s fixním úrokem se splatností šest měsíců a zachová cíl pro hlavní sazbu na úrovni 0,1 procenta. Banka se zdržela rozšíření nákupů japonských státních dluhopisů. [ID:nTKZ006508] [ID:nTKU106228]

"Dodatečná opatření oznámená japonskou centrální bankou pouze naplnila očekávání trhu, a v důsledku zklamání tak spustila výprodeje dolaru," řekl Masafumi Jamamoto, hlavní devizový stratég pro Japonsko z Barclays Capital.

Dolar v 10:25 oslaboval o 0,5 procenta na 84,80 jenu <JPY=>.

Americká měna se minulý týden propadla na 15leté minimum 83,58 jenu v obavách, že ekonomiku Spojených států by mohla zasáhnout druhá fáze recese. Dolar také tížilo snížení výnosů amerických dluhopisů a názor trhu, že Fed je ochotnější přijmout agresivnější kroky k uvolnění měnové politiky než Bank of Japan.

Euro <EURJPY=> ztrácelo 0,7 procenta na 107,95 jenu.

Vůči americké měně euro ztrácelo čtvrt procenta na 1,2729 dolaru <EUR=>.

[TOKIO/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK