Ceny plynu pro domácnosti zůstanou ve 4. čtvrtletí beze změny Doplnili jsme informaci Pražské plynárenské v 1. a 6. odstavci, upravili jsme. Změnili jsme titulek a doplnili klíčová slova. --------------------

30.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. srpna (ČTK) - Tuzemské plynárenské firmy nezmění domácnostem ceny plynu pro poslední čtvrtletí letošního roku. Dominantní dodavatel RWE Transgas dnes uvedl, že se tak rozhodl díky silné koruně, která cenu plynu pomohla stabilizovat. Zachování cen na stejné úrovni oznámili bez dalších podrobností také další dodavatelé E.ON a Pražská plynárenská.

"Na základě vývoje cen ropných derivátů bychom museli jít s cenou nahoru, ovšem koruna v posledních měsících vůči dolaru výrazně posílila a vliv ropy smazala. Ceny plynu proto před topnou sezonou nebudeme měnit," uvedl člen představenstva RWE Transgas Tomáš Varcop.

Skupina RWE naposledy změnila ceny dodávek pro domácnosti v červenci, kdy ceny v průměru vzrostly o 4,9 procenta. Od začátku letošního roku tak průměrná cena plynu pro domácnosti stoupla o 7,9 procenta, zatímco loni zaznamenala pokles v průměru o 11 procent, doplnil mluvčí RWE Martin Chalupský.

Do skupiny RWE v ČR patří čtyři regionální společnosti zaměřené na prodej koncovým zákazníkům: RWE Energie (dříve Západočeská plynárenská, Středočeská plynárenská a Severočeská plynárenská), Východočeská plynárenská, Severomoravská plynárenská a Jihomoravská plynárenská. RWE plynem zásobuje více než 2,3 milionu zákazníků.

Společnost E.ON, která na jihu Čech zajišťuje dodávky plynu pro zhruba 110.000 zákazníků, v předchozím období zdražila dodávky pro domácnosti průměrně o šest procent.

Pražská plynárenská neměnila ceny ani pro předchozí období od července do září. Firma zásobuje zemním plynem zákazníky zejména v hlavním městě Praze a v příměstských částech okresů Praha-východ, Praha-západ a Kladno.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK