Hypoteční banka zvýšila v pololetí zisk o desetinu na 759 mil. Kč

30.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. srpna (ČTK) - Hypoteční banka zvýšila v prvním pololetí čistý zisk meziročně o deset procent na 759 milionů korun. Ve stejném období loňského roku hospodařila banka se ziskem 690 milionů korun. ČTK to zjistila na webových stránkách společnosti.

Banka v prvních šesti měsících poskytla hypotéky o objemu 13,5 miliardy korun, meziročně o devět procent méně. "Přes meziroční pokles produkce se Hypoteční bance během prvního pololetí letošního roku podařilo potvrdit pozici tržní jedničky s podílem 31,2 procenta," uvedla banka v pololetní zprávě. Počet poskytnutých úvěrů bance v pololetí klesl na 8400 oproti 8600 před rokem.

V dalším období očekává Hypoteční banka mírné oživení poptávky po hypotečních úvěrech v souvislosti s celkovým vývojem ekonomiky. Úrokové sazby u hypoték by se podle banky měly do konce roku postupně stabilizovat.

Hlavním akcionářem Hypoteční banky je Československá obchodní banka, která patří do belgické skupiny KBC. ČSOB v pololetí meziročně zvýšila čistý zisk o 21 procent na 7,14 miliardy korun. Udržitelný zisk, který je očištěný o mimořádné vlivy, bance stoupl o 24 procent na 6,98 miliardy korun.

Tuzemské banky poskytly za první pololetí letošního roku občanům hypoteční úvěry v objemu 38,5 miliardy korun. To je o tři procenta meziročně méně. Ve druhém čtvrtletí trh mírně oživil, banky celkem poskytly občanům hypotéky o objemu 22,51 miliardy korun, což je meziročně o 2,2 procenta více.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK