Co týden dal

10.01.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Stejně jako každý týden i tento pátek je pro Vás připraven souhrn nejnovějších ekonomických událostí, které se staly během posledního týdne ve světě, u nás doma  i na našem serveru. Pokud jste přes týden neměli čas vše sledovat, tento souhrn je připraven právě pro Vás.

Posledních 7 dní ve světě

Evropská komise ve středu opět kritizovala Německo za překročení rozpočtových kritérií EU v roce 2002 a naznačila, že ani letos země možná nesníží deficit tak, jak si předsevzala. Výkonný orgán EU uvedl, že německý schodek v loňském roce "zřejmě podstatně překročil" limit Evropské unie na úrovni tří  procent hrubého domácího produktu (HDP).

Povodně znovu tropí obrovské škody. Některé části Evropy znovu sužovaly přívalové deště a další řeky se začaly vylévat z břehů. Během silné bouře, jež se přehnala jižními oblastmi Německa, zahynuli dva lidé a desítky osob byly zraněny. Záplavy a silný vítr narušily běžný život nejen v Německu, ale i ve Velké Británii, Portugalsku a Rumunsku.

Finská vláda doporučila občanům, aby se během nejtužší zimy za několik desítek let uskromnili a užívali si svého největšího potěšení - sauny - při nižší teplotě. Velké mrazy a sucho zvedly totiž ve Finsku ceny elektřiny na rekordní úroveň. Stát se proto rozhodl doporučit občanům způsoby, jak snížit účty za spotřebovanou elektřinu. A došlo i na saunu, jež bývá pro mnohé Finy posvátným místem odpočinku.

Komisař EU pro vnitřní trh Frits Bolkestein hodlá příští měsíc projednat s německou vládou, jak uvést zákon bránící automobilový koncern Volkswagen před nepřátelským převzetím v soulad s pravidly Unie.

Více se každý den dočtete na www.finance.cz 

Posledních 7 dní u nás

Česká konsolidační agentura během ledna zveřejní podmínky a harmonogram prodeje dalšího balíku aktiv ze svého portfolia v nominální hodnotě okolo 40 miliard korun.
Česká pojišťovna odhaduje škody po novoročních povodních na přibližně 700 tisíc korun. Ceny zajištění se pro české pojišťovny letos zvýšily trojnásobně v porovnání s minulými roky. Ministerstvo pro místní rozvoj získalo na letošní rok 350 milionů korun ze státního rozpočtu na obnovu území postižených povodněmi.
Státní rozpočet letos počítá s 1,3 miliardami korun z deblokace ruského dluhu, ministr financí bude koncem ledna  jednat s ruskou stranou o způsobu úhrady. 
Vláda neschválila poslanecký návrh novely energetického zákona, podle nějž by menší firmy a domácnosti měly mít možnost vybrat si dodavatele elektřiny o rok dříve proti platné úpravě. 

Více se každý den dočtete na www.finance.cz 

Posledních 7 dní na našem serveru

Již nyní si můžete z našeho serveru stáhnout aktuální formuláře daňových přiznání ve formátu Microsoft Excel. Pokud chcete být přesně informováni o termínech daňových povinností, sledujte aktualizovaný daňový kalendář nebo využijte novou službu mailcentra a nechte si upozornění zasílat do vašeho emailu.
Změnou prošel i kalkulátor pro orientační výpočet daně z příjmu fyzických osob za rok 2002.

V sekci FIRMY neustále doplňujeme databázi subjektů. Nyní můžete vyhledávat kvalitní a ověřené informace o více než 20 000 firmách z ČR. Stále platí nabídka založení zvýhodněného bankovního účtu prostřednictvím našeho serveru u Citibank. Pro získání více informací stačí vyplnit kontaktní údaje.

Fintriky Vás tento týden zavedly do světa "věčného" sněhu. Přečíst jste si mohli články Krušné hory, toť léčivá kysibelka, Krkonoše, naše nejvyšší hory, Orlické hory nabízí kvalitní lyžování za nízké ceny, Beskydy, ó Beskydy a Na Vysočinu nejen na Zlatou lyži. 

Anketa

Největším letošním překvapením ve světě mobilních aparátků se bezpochyby stalo zvěřejnění T-Mobile o zrušení bezplatné SMS brány na internetu. Tento krok okamžitě nastartoval vlnu různých peticí, které nabádají v útery 28. 1. 2003 k bojkotu prostřednictvím vypnutí svého mobilního telefonu se službou T-Mobile.
V ankete jsme se Vás proto ptali, zda souhlasíte se zpoplatněním internetové SMS brány od T-Mobile. Téměř dvě třetiny z Vás se zpoplatněním nesouhlasí a do budoucna posílání SMS omezí. Jen třetina souhlasí s dovětkem "Nic není zadarmo".

 


Ano, nic není zadarmo
Ne, omezím posílání SMS
Nevím, jen volám

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU