VERZE 4-Střelec v Bratislavě usmrtil 8 osob včetně sebe

30.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Střelcem byl muž okolo 50 let, použil samopal vzor...

...58

* Osmou obětí je žena, která vyšla na balkon

* Několik osob je vážně zraněno, jedna v kritickém stavu

(přidává osmou oběť, detaily o rodině)

Martin Šanta

Zhruba 50letý střelec v pondělí dopoledne zavraždil sedm osob na bratislavském předměstí Děvínská Nová Ves a poté spáchal sebevraždu. Během přestřelky zranil dalších 14 lidí, jeden člověk je v kritickém stavu.

Muž, jehož identitu policie nesdělila, nejprve zastřelil šest osob romské národnosti uvnitř obytného domu, pak vyšel ven a ve střelbě pokračoval. Sedmou obětí je žena, kterou zasáhl na balkoně jejího bytu. Následně střelec spáchal sebevraždu.

"Policisté na místě v bytě našli pět zavražděných osob, z toho čtyři ženy a jednoho muže a ještě ve vchodu do tohoto obytného domu byl nalezen další mrtvý, který byl rodinný příslušník těch z toho bytu," řekl policejní prezident Jaroslav Spišiak.

Po vraždách muž vyšel ven z domu a podle Spišiaka "soustavně pálil na všechno, co se hýbalo". Policejní prezident odmítl prozradit jméno střelce, ani v jakém vztahu byl k zavražděné rodině.

Motiv činu policie vyšetřuje. Ministr vnitra Daniel Lipšic odmítl na podvečerní tiskové konferenci komentovat, zda měl rasový podtext.

Devět zraněných včetně jednoho policisty zůstává v nemocnici. Ošetřeno a propuštěno bylo i tříleté dítě.

Policejní prezident Spišiak popřel spekulace, že by střílelo více pachatelů.

"Byl jeden(...) Policisté ho obklíčili a znemožnili mu únik zpoza bytové jednotky," řekl.

Muž střílel nelegálně drženým samopalem vzor 58, ke kterému měl osm plně nabitých zásobníků. Kromě toho u něj policisté nalezli dvě pistole.

Děvínskou Novou Ves úřady po několik hodin uzavřely, uvedl reportér Reuters přítomný na místě. Police také prohledávala všechna auta vyjíždějící ze čtvrti, jež se nachází severozápadně od bratislavského centra.

Pondělní střelba je nejvážnějším případem tohoto druhu v Evropě od června, kdy střelec v britské Cumbrii zabil 12 lidí.

(Reportér: Martin Šanta; Autoři Jan Lopatka a Roman Gazdík; Editoval Jan Korselt)

[BRATISLAVA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

Jan Korselt  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK