Japonský jen v reakci na rozhodnutí centrální banky posiluje

30.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. srpna (ČTK) - Japonský jen dnes na trzích posiluje. Reaguje tak na rozhodnutí japonské centrální banky dále uvolnit měnovou politiku, které trhy zklamalo. Podle investorů byl krok banky jen symbolickým gestem a čekali mnohem ráznější opatření k zastavení zpevňování jenu.

V 18:00 SELČ jen vůči dolaru posílil o 0,8 procenta na 84,66 JPY a k euru stoupl o 1,41 procenta na 107,38 JPY. Euro vůči dolaru oslabilo o 0,61 procenta na 1,2685 USD.

Japonská centrální banka Bank of Japan (BOJ) se na dnešním mimořádném zasedání rozhodla rozšířit nabídku levných úvěrů pro finanční instituce na 30 bilionů jenů (asi 6,8 bilionu Kč) ze současných 20 bilionů jenů. Banka tak podpoří pokles tržních úrokových sazeb. Svou hlavní úrokovou sazbu dnes centrální banka ponechala beze změny na 0,1 procenta.

Analytici pochybují, že nové opatření centrální banky bude mít výraznější vliv na silný japonský jen, který má negativní dopad na export, a ohrožuje tak hospodářské oživení v zemi. Trhy spekulovaly, že Japonsko by mohlo spíše intervenovat. Nyní však spekulanti začali uzavírat nové pozice, protože se domnívají, že intervence v brzké době nehrozí.

Analytici očekávají, že jen by mohl k dolaru dále zpevňovat, pokud se posílí očekávaní, že centrální banka USA (Fed) podnikne kroky k podpoře růstu a její kroky budou agresivnější než kroky BOJ. Šéf Fedu Ben Bernanke v pátek uvedl, že oživení americké ekonomiky zpomaluje více, než se čekalo, a Fed je připraven zasáhnout, pokud bude potřeba podpořit růst, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK