Hewlett-Packard odkoupí zpět své akcie za dalších deset mld. USD

30.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. srpna (ČTK) - Americký počítačový gigant Hewlett-Packard odkoupí zpět své akcie za dalších deset miliard dolarů (zhruba 196 miliard Kč), přestože je jedním z aktérů stupňující se bitvy o datovou firmu 3Par. Podnik dnes uvedl, že další zpětný odkup schválil jeho management.

Prozatímní generální ředitelka HP Cathie Lesjaková uvedla, že podnik chce ve čtvrtém čtvrtletí odkoupit zpět akcie za nejméně tři miliardy dolarů. Ve třetím fiskálním čtvrtletí HP odkoupil akcie za 2,6 miliardy USD, a to z plánu za celkových osm miliard dolarů, který podnik schválil loni v listopadu. Z tohoto programu má HP dát na odkup ještě 4,9 miliardy dolarů.

HP bojuje o 3Par s rivalem Dell od minulého týdne. V pátek HP zvýšil svou nabídku na převzetí 3Par zhruba na dvě miliardy dolarů. Dell přitom ani ne tři hodiny předtím nabídl 1,8 miliardy USD.

Největší světový výrobce osobních počítačů zároveň hledá nového generálního ředitele. Předchozí šéf HP Mark Hurd odstoupil poté, co vyšetřování odhalilo zprávy s falšovanými výdaji.

Zpětným odkupem chce podnik získat větší kontrolu nad volnými akciemi na trhu. Celkový počet těchto akcií má tendenci stoupat, například kvůli programu zaměstnaneckých akcií. Zpětný odkup má toto oslabování jejich ceny vyrovnat.

Na konci třetího čtvrtletí, které skončilo 31. července, měl podnik v hotovosti a dostupných ekvivalentech 14,7 miliardy dolarů. Tržní kapitalizace HP dosáhla 88,7 miliardy, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK