Největší světový producent hliníku Rusal se vrátil k zisku

31.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 31. srpna (ČTK) - Největší světový producent hliníku Rusal se v prvním pololetí vrátil k zisku díky silnému růstu tržeb. Firma dnes oznámila, že vydělala 1,27 miliardy dolarů (25 miliard Kč) po ztrátě 868 milionů dolarů před rokem.

Tržby ruské společnosti meziročně stouply o 42 procent na 5,32 miliardy dolarů. Firma předpověděla, že ceny hliníku budou ve zbytku letošního roku stabilní. "Pokračující oživení na světových trzích by mělo vytvořit dobré příležitosti pro růst poptávky po hliníku," uvedl generální ředitel podniku Oleg Děripaska.

Firma předpokládá, že spotřeba hliníku v Rusku letos stoupne o zhruba 50 procent na 800.000 tun a napřesrok o dalších 30 procent na více než milion tun. Společnost počítá rovněž se silnou poptávkou v Číně a oživením poptávky ve Spojených státech, Evropě a Japonsku.

Hliník se využívá pro výrobu obalů, v automobilovém průmyslu, stavebnictví a dalších odvětvích. Hlavním motorem růstu poptávky po hliníku je Čína, která se letos podle analytiků bude na jeho celosvětové spotřebě podílet více než dvěma pětinami. Rusal letos v lednu vstoupil jako první neasijská firma na akciovou burzu v Hongkongu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK