Čtvrtletní zisk Lukoilu klesl o 16 procent, tržby vyšší o 30 pct

31.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 31. srpna (ČTK) - Čistý zisk druhé největší ruské ropné společnosti Lukoil ve druhém čtvrtletí klesl v meziročním srovnání o 16 procent na 1,95 miliardy dolarů (39 miliard Kč). Tržby se však zvýšily o téměř 30 procent na 25,85 miliardy ze 20,12 miliardy USD před rokem, sdělila dnes společnost.

Zisk byl mírně nižší, než podle agentury Reuters čekali analytici, výsledek u tržeb však byl proti odhadům o něco vyšší. Zisk před splátkou úroků, zdaněním, odpisy a amortizací (EBITDA) klesl o deset procent na 3,7 miliardy USD a překonal odhady, které počítaly s výsledkem 3,6 miliardy USD.

V prvním čtvrtletí se zisk Lukoilu díky snížení nákladů a zlepšenému výkonu více než zdvojnásobil na dvě miliardy USD. Tržby vzrostly o 63 procent na 23,9 miliardy USD.

V Lukoilu vlastní podíl 20 procent americká skupina ConocoPhillips. ta však minulý měsíc oznámila, že v rámci snahy o snižování zadluženosti hodlá celý tento podíl do konce příštího roku prodat. ConocoPhillips vstoupila do Lukoilu v roce 2004.

Na českém trhu Lukoil působí od roku 2006, kdy koupil od ConocoPhillips sítě čerpacích stanic celkem v šesti evropských zemích, včetně 44 benzinek v České republice. V České republice ruský koncern zaměstnává zhruba 570 lidí a zdejší filiálka mu slouží zároveň jako centrála pro aktivity v Polsku, Maďarsku, na Slovensku, v Belgii a Lucembursku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK