BIS: Globální devizové obchody dosáhly čtyř bilionů dolarů denně

01.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. září (ČTK) - Obrat globálního devizového obchodování se během posledních tří let zvýšil o pětinu na čtyři biliony dolarů denně a dosáhl hodnoty zhruba roční ekonomické produkce Německa. Na devizových trzích přitom začaly nad dosud dominantními bankami převládat nebankovní finanční instituce jako hedgeové a další fondy, pojišťovny nebo centrální banky. V dnešní zprávě o vývoji devizového trhu minulých let to uvedla Banka pro mezinárodní platební vypořádání (BIS).

Nárůst objemu obchodů v letech 2007-2010 byl nejprudší v běžném promptním obchodování, kde obrat vzrostl o 48 procent. Podle BIS to zčásti odráželo vzestup algoritmického obchodování a "černých skříněk", které dokážou zpracovat tisíce transakcí za minutu.

Zpráva konstatuje, že otřesy na trzích a finanční krize z roku 2008 investory od devizového trhu neodradily. "Devizový trh zůstává velmi úrodným prostředím a vyrostla zde celá řada typů aktérů," uvedl ke zprávě šéf systému vypořádání CLS Bank Alan Bozian.

Přehled, na němž BIS spolupracovala s 53 centrálními bankami a dalšími úřady, rovněž ukázal, že Londýn si upevnil pozici globálního centra devizového obchodování. Zdejší denní obrat vzrostl za tři roky o zhruba čtvrtinu na 1,9 bilionu dolarů, což je více než dvojnásobek obratu amerického trhu, který je po Londýně druhý největší. Na třetí místo se dostalo Japonsko, jemuž se podařilo předstihnout Singapur a Švýcarsko.

Králem devizového trhu je nadále americký dolar, jeho podíl však z maxima 90 procent z roku 2001 postupně klesá a letos v dubnu činil 84,9 procenta. Ze ztráty dolaru těží euro a další měny vyspělých zemí, ale i předních rozvojových ekonomik.

Na trhu se nejvíce obchodovalo na paritě dolar/euro, která se na celkovém obratu podílela 28 procenty. Následovala parita dolar/jen s podílem 14 procent a dolar /britská libra s devíti procenty, což je zhruba tolik jako těsně před nástupem eura na konci 90. let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK