Evropské burzy rostou v čele s doly po čínském PMI

01.09.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝN, 1.září (Reuters) - Evropské burzy ve středu vzrostly na týdenní maximum pod vedením důlních titulů, které podpořilo zotavení průmyslové...

...aktivity v Číně, a mediálního sektoru poté, co francouzská Vivendi <VIV.PA> zvýšila celoroční cíle zisku.

Na trh však zřejmě budou mít výrazný vliv údaje ze Spojených států. Ve 14:15 vyjde zpráva o počtu pracovních míst v americkém soukromém sektoru za srpen, vnímaná jako předzvěst klíčových pátečních údajů o celkové situaci na trhu práce, a v 16:00 pak index nákupních manažerů v průmyslu od Institutu řízení zásob.

Důlní společnosti podpořil optimismus ohledně čínské výrobní báze, plynoucí z pozitivních údajů o tamním PMI. Anglo American <AAL.L>, Antofagasta <ANTO.L>, BHP Billiton <BLT.L>, Rio Tinto <RIO.L> a Xstrata <XTA.L> posilovaly o 1,5 až 3,0 procenta.

Index evropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> ve 12:25 rostl o 1,2 procenta na 1038,8 bodu, když si krátce předtím zapsal více než týdenní maximum 1041,2 bodu.

"Údaje z Číny byly lepší, než se čekalo, a dobré byly také australské údaje," řekl Philip Gillett, makléř z firmy Spreadex.

Čínský index nákupních manažerů v srpnu vzrostl na 51,7 bodu z červencového 17měsíčního minima 51,2 bodu. Trhu poskytla jistou úlevu také zpráva, že australská ekonomika ve druhém kvartále rostla o nečekaně výrazných 1,2 procenta. [ID:nBJB003928] [ID:nSYU010570]

"Jenže trhy se poslední dobou řídí podle údajů a panuje obecná shoda, že Spojené státy se začínají zadrhávat. Pokud údaje o zaměstnanosti v soukromém sektoru a údaje ISM naznačí, že se Spojené státy zadrhávají, mohl by se trh otočit."

Akcie Vivendi, největší telekomunikační a zábavní skupiny v Evropě, vyskočily o 4,5 procenta. Společnost zvedla celoroční cíle zisku a vykázala nečekaně silné výsledky za první pololetí, podpořené akvizicí brazilského provozovatele pevných linek GVT a divizí videoher, jež vydává populární "World of Warcraft". [ID:nLDE6800Z1]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK