ČSÚ propustí kvůli úsporám několik desítek zaměstnanců

01.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. září (ČTK) - Český statistický úřad propustí kvůli úsporným opatřením několik desítek zaměstnanců. Na dnešní tiskové konferenci to uvedla šéfka úřadu Iva Ritschelová, která se dnes ujala funkce. Mezi další úsporné kroky bude patřit snižování provozních výdajů, zavedení centrálního nákupu zboží a služeb nebo optimalizace některých procesů v rámci ČSÚ. Úřad má nyní zhruba 1440 zaměstnanců. Dalších přibližně 300 lidí zaměstnal dočasně kvůli sčítání obyvatelstva, které se uskuteční v příštím roce.

"Budeme snižovat své výdaje. Týká se to personálních a mzdových nákladů, ale i provozních a běžných výdajů. Bohužel to bude spojeno s nepopulárním snižováním počtu zaměstnanců. Na počtu zaměstnanců, které propustíme, teprve pracujeme. Bude to několik desítek zaměstnanců a celý tým dělá vše pro to, aby počet zaměstnanců byl co nejnižší. Stejně tak uděláme vše i pro to, aby byly poskytovány všechny statistiky," uvedla nová předsedkyně.

ČSÚ má podle návrhu státního rozpočtu na příští rok, který ministerstvo financí odeslalo vládě, hospodařit s výdaji ve výši 1,13 miliardy korun. V letošním roce má v rozpočtu úřad přiděleno 1,34 miliardy korun.

Základní vize nového vedení je podle Ritschelové poskytování kvalitních statistických informací v optimální struktuře a čase při snižování administrativní zátěže dotazovaných, posílení kreditu ČSÚ jako moderního uznávaného statistického úřadu a zefektivnění řídících procesů.

Úřad hodlá rovněž snížit administrativní zátěž pro poskytovatele dat. "Již byla zahájena jednání s resorty o úpravě některých zjišťování," uvedl místopředseda ČSÚ Stanislav Drápal. ČSÚ se podle něj snaží více využívat dopočítávání dat. Navíc pro příští rok statistici zrušili čtyři výkazy z oblasti peněžnictví a pojišťovnictví, a to po dohodě s Českou národní bankou. "Díky materiálům ČNB tak budeme schopni vytěžit plně údaje, které zachovají informace a sníží informační zátěž," dodal Drápal.

Vedle nové šéfky nastoupil od září do ČSÚ do funkce prvního místopředsedy dosavadní náměstek na ministerstvu průmyslu Erik Geuss. Ve funkci nahradil Jiřího Křováka. Místopředsedou úřadu zůstal Stanislav Drápal.

ČSÚ zabezpečuje získávání a zpracování údajů pro statistické účely a poskytuje statistické informace státním orgánům, orgánům územní samosprávy, veřejnosti a do zahraničí. Zajišťuje rovněž vzájemnou srovnatelnost statistických informací ve vnitrostátním i mezinárodním měřítku.

sos dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK