Skupina Home Credit v pololetí znásobila zisk na 126 mil. eur

01.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. září (ČTK) - Skupina Home Credit, která poskytuje finanční služby v osmi zemích střední a východní Evropy a Asie, měla v pololetí meziročně více než šestinásobný čistý zisk 126 milionů eur (přes 3,1 miliardy korun). Za stejné období loňského roku vykázala společnost čistý zisk 20 milionů eur. Home Credit to oznámil ČTK v tiskové zprávě.

Objem čistého úvěrového portfolia společnosti klesl meziročně o 4,3 procenta na 1,839 miliardy eur (asi 45 miliard Kč) ke konci prvního pololetí. Kvalita úvěrového portfolia se letos zlepšila, podíl úvěrů po splatnosti od 90 do 360 dnů poklesl k 30. červnu na 9,1 procenta oproti 13,2 procenta před rokem.

Přísné řízení rizika a počínající oživení v Rusku se podle společnosti projevilo v meziročním snížení tvorby opravných položek a odpisu pohledávek o 74,4 procenta na 49 milionů eur.

"Díky včasným opatřením, kterými jsme reagovali na globální krizi, a přísnému řízení rizika, jsme dnes připraveni využít počínajícího oživení. Na trzích, kde působíme s bankovní licencí, pokračovala výrazným tempem transformace Home Creditu ze splátkové firmy na retailovou banku," uvedl předseda představenstva a generální ředitel společnosti Alexander Labak.

Skupina Home Credit patří do skupiny PPF Group, kterou ovládá nejbohatší Čech Petr Kellner. PPF Group podniká kromě spotřebitelských financí také v pojišťovnictví a poskytuje služby správy majetku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK