Ministři projednali obnovitelné zdroje, opatření zatím nesdělí

01.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. září (ČTK) - Ekonomičtí ministři dnes projednali možnosti, jak postupovat v oblasti podpory obnovitelných zdrojů a brzy vládě předloží návrh společné strategie. Konkrétní kroky však vláda nezveřejní, dokud problém neprojedná se členy zainteresovaných stran, včetně výrobců a distributorů solární energie. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom dnes informoval předseda vlády Petr Nečas (ODS). Kvůli boomu solárních elektráren v souvislosti s garantovanou vysokou výkupní cenou této energie se od příštího roku očekává výrazné zdražení elektřiny.

"Chceme tento problém koncepčně řešit a budeme jednat také s podnikatelskou sférou, které se to týká," uvedl Nečas. "Možnosti máme ale velmi omezené," dodal. Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka (ODS)vláda svou strategii promítne do zákona o obnovitelných zdrojích, který určí vhodný mix a výnosnost těchto zdrojů.

Odhady o výši zdražení elektřiny v příštím roce se pohybují v řádech desítek procent. Podle místopředsedy Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Blahoslava Němečka bude až na konci září možné zhruba určit, o kolik se v roce 2011 zvýší příspěvek na obnovitelné zdroje, což bude pro koncové ceny elektřiny nejvýznamnější faktor.

Prudký růst solárních elektráren v ČR souvisí s vysokou státní podporou, která do tohoto oboru nalákala řadu nových investorů. Nový zákon umožní ERÚ v budoucnu měnit výkupní cenu elektřiny ze solárních zdrojů meziročně o více než pět procent, jak tomu bylo dosud, což by mělo obor stabilizovat. Úřad bude moci ale novou legislativu použít až v příštím roce, a mnozí podnikatelé se tak snaží zapojit své zdroje ještě letos, aby mohli vydělat na výhodně nastavených podmínkách.

Podle Kocourka chce vláda najít pro prudký rozvoj obnovitelných zdrojů efektivní brzdné mechanismy. "Máme vějíř možností, které můžeme realizovat," řekl bez dalších podrobností. Ministři se k projednání podpory obnovitelných zdrojů znovu vrátí příští týden.

Tuzemská výstavba slunečních elektráren nadále pokračuje ve vysokém tempu. Jen za červenec vzniklo v Česku 684 nových elektráren na sluneční energii. K 1. srpnu tak činil celkový instalovaný výkon tuzemských solárních elektráren 622 megawatt. Instalovaný výkon solárních elektráren v ČR od začátku roku vzrostl o 34 procent na 622 MW. Na začátku loňského roku činil instalovaný výkon fotovoltaických zdrojů jen 65,74 MW.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK