Prodej aut ve Francii a Španělsku v srpnu klesl

01.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž/Madrid 1. září (ČTK) - Prodej osobních automobilů ve Francii se v srpnu meziročně snížil o deset procent na 102.912 vozů. V sousedním Španělsku se propadl dokonce o 24 procent na 44.578 vozů. Vyplývá to z dnešních údajů tamních automobilových sdružení.

Pokles poptávky souvisí s omezováním vládní podpory prodeje automobilů. Francouzská vláda začala po příchodu světové hospodářské a finanční krize poskytovat šrotovné 1000 eur (zhruba 25.000 korun) při koupi nového vozidla výměnou za sešrotování minimálně deset let starého automobilu. Letos v lednu však šrotovné snížila na 700 eur a v červenci na 500 eur.

"Francouzský trh se vrátil tam, kde byl před vlivem programu šrotovného," uvedl mluvčí asociace francouzského automobilového průmyslu CCFA. "Šrotovné tu stále je, ale zjevně již není příliš účinné," upozornil analytik Flavien Neuvy ze společnosti Cetelem. "Uvidíme výrazné poklesy (prodeje automobilů)," dodal.

Ve Španělsku program šrotovného v červnu skončil a od července navíc stoupla daň z přidané hodnoty. Španělská asociace výrobců automobilů ANFAC minulý měsíc předpověděla, že v celém druhém pololetí prodej aut ve Španělsku klesne o více než 30 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK