PRŮZKUM-ECB asi nezmění sazby do Q4 2011, protivětry sílí

01.09.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Tabulku průzkumu najdete na <EMUPOLL3>...

...

* ECB zvýší sazby v Q4 2011, předchozí průzkum čekal Q3 2011

* ECB ve čtvrtek zřejmě ponechá inflační prognózy beze změny

* ECB bude zřejmě revidovat výš prognózu letošního růstu HDP

LONDÝN, 1.září (Reuters) - Evropská centrální banka (ECB) pohne sazbami nejdříve koncem příštího roku, a zatímco inflační prognózy ve čtvrtek zřejmě ponechá beze změny, zvýší odhad ekonomického růstu pro letošní rok, ukázal průzkum Reuters.

Žádný ze 78 ekonomů oslovených minulý týden Reuters neočekává, že by ECB na nadcházejícím měnovém zasedání změnila hlavní úrokovou sazbu ze současného historického minima 1,0 procenta, a medián předpovědí nepočítá s jejím zvýšením na 1,25 procenta dříve než v posledních měsících roku 2011.

Průzkum Reuters provedený jen o dva týdny dříve přitom ještě ukazoval na zvýšení hlavní sazby ECB ve třetím kvartálu příštího roku. <EUREFI>

"Četné protivětry vůči růstu a vyhlídky, že jádrová inflace zůstane ještě nějakou dobu velmi nízko, naznačují, že refinanční sazba setrvá po značnou dobu na 1 procentu," řekl Ken Wattret z BNP Paribas.

Přestože předběžný odhad z poloviny srpna ukázal, že ekonomika 16členného bloku ve druhém čtvrtletí rostla o 1,0 procenta - nejrychlejším tempem za více než tři roky a svižněji než ekonomika Spojených států -, v příštích kvartálech má růst podle očekávání zpomalit na 0,3 procenta. <EUGDPQ>

Zpřesněné údaje o hrubém domácím produktu (HDP) eurozóny vyjdou ve čtvrtek v 11:00, ekonomové oslovení Reuters nicméně revizi předběžných dat nepředpokládají.

Centrální bankéře mohou znepokojovat ukazatele, jež naznačují prohlubující se rozdíl v tempu růstu mezi jednotlivými zeměmi eurozóny. Zejména ekonomiky Německa a Francie výrazně zastiňují bezvýrazný výkon Španělska a Itálie. [ID:nSLAVJE6B9]

"Kontrast mezi velmi silným růstem v severní Evropě a pohromou v jižní Evropě způsobí ECB v roce 2011 velmi vážný problém," řekl Azad Zangana ze společnosti Schroders.

"Utažením měnové politiky předtím, než bude připravena jižní Evropa, by ECB riskovala, že se unie rozpadne, zatímco příliš pozdní utažení pro severní Evropu by mohlo vést k nahromadění inflačních tlaků v Německu a ve Francii."

PŘEDPOKLÁDANÉ PROGNÓZY

Většina ekonomů předpověděla, že centrální banka ponechá inflační prognózy pro letošní a příští rok beze změny na 1,4 až 1,6 procenta, respektive 1,0 až 2,2 procenta. [ID:nLDE6591UR]

Zatímco ekonomové jsou až na jedinou výjimku zajedno v názoru, že ECB zvedne předpokládané rozmezí letošního růstu HDP ze současných 0,7 až 1,3 procenta, neshodují se v otázce, jak banka naloží s prognózou na příští rok.

Podle 20 dotázaných bude banka prognózu na rok 2011 revidovat vzhůru ze současných 0,2 až 2,2 procenta, zatímco 22 ekonomů očekává, že ji ponechá beze změny. Čtyři mají za to, že prognóza bude revidována směrem dolů.

Ekonomové oslovení v srpnovém průzkumu Reuters očekávají, že ekonomika eurozóny letos posílí o 1,2 procenta a v příštím roce růst mírně zrychlí na 1,4 procenta. <EUGDPQ>

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK