Dolar a jen se zotavují ze ztrát, na mušce ECB

02.09.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝN, 2.září (Reuters) - Dolar a jen se ve čtvrtek zotavily ze ztrát, když se před měnovým jednáním ECB a klíčovými pátečními údaji z trhu...

...práce Spojených států snížila chuť po riziku.

Optimistické údaje o průmyslové aktivitě ve Spojených státech a Číně investory ve středu odlákaly od bezpečných měn a aktiv, a zvedly tak akcie, komodity a výnosnější měny.

"Při tak velké nejistotě je trh velice volatilní a pohyby se odvíjejí od každodenního přísunu dat," řekl Lee Hardman, měnový ekonom z Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.

"V dlouhodobější perspektivě je výhled pro riziková aktiva stále nepříznivý vzhledem k tomu, že ekonomika Spojených států se nachází ve slabé fázi."

Dolarový index, měřítko výkonnosti americké měny vůči koši předních měn, v 10:35 klesal o 0,2 procenta na 82,369 bodu <.DXY> poté, co ve středu klesl o 0,8 procenta, a zaznamenal tak největší denní propad za šest týdnů.

"Investoři se zatím agresivně nehrnou do rizika, když cítí, že potřebují znát údaje o zaměstnanosti ve Spojených státech, než se rozhodnou, do jak velkého rizika mají jít," řekl Shuiči Kanehira, ředitel devizových obchodů z Mizuho Corporate Bank.

Středeční údaje asociace ADP ukázaly, že soukromí zaměstnavatelé ve Spojených státech v srpnu nečekaně zrušili 10.000 pracovních míst, což není dobrým znamením pro ostře sledovanou páteční zprávu o nezaměstnanosti mimo zemědělský sektor. [ID:nDOL143297]

Dolar k jenu oslaboval o 0,4 procenta na 84,11 <JPY=>, a přibližoval se tak k 15letému dnu 83,58 jenu, na něž se propadl minulý týden.

Euro ztrácelo 0,3 procenta na 107,87 jenu <EURJPY=> poté, co ve středu vyskočilo o 1,4 procenta.

Evropská centrální banka zřejmě na čtvrtečním měnovém jednání ponechá hlavní úrokovou sazbu na rekordním dnu 1,0 procenta. ECB také pravděpodobně navzdory zvýšení prognózy ekonomického růstu rozšíří úvěrové operace pro banky ve snaze vyrovnat rozdíly v tempu oživení mezi 16 členskými zeměmi bloku. [ID:nLDE6420RY]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK