MPO: Podnikatelům z OPPI půjde příští rok devět miliard

02.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. září (ČTK) - Přes devět miliard korun na pomoc podnikatelům z operačního programu Podnikání a inovace (OPPI) chce v příštím roce získat z evropských fondů ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Na tiskové konferenci to dnes řekl ředitel sekce strukturálních fondů Petr Očko. V dalších letech chce zároveň zintenzivnit realizaci programu.

Podle Očka hodlá MPO do roku 2015 na podporu podnikání vyčerpat celou alokaci 90 miliard korun. Je však potřeba zefektivnit fungování programu a zkrátit lhůty pro vyřízení jednotlivých žádostí o 20 procent.

"Společně s vedením CzechInvestu chceme napomoci dalšímu zjednodušení fungování dotačního programu pro podnikatele. To se bude týkat jak dotací z evropských programů, tak národních programů na podporu podnikání," uvedl Očko. "Uvítáme podněty podnikatelských sdružení v této věci a budeme s nimi aktivně spolupracovat," dodal.

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka je efektivní podpora podnikatelů součástí nově stanovených priorit MPO. Mezi tyto priority patří také definice exportní strategie, vytvoření strategie mezinárodní konkurenceschopnosti ČR, aktualizace Státní energetické koncepce či podpora technického vzdělávání.

Kocourek zároveň uvedl, že priority MPO jsou úzce spojeny se změnou struktury ministerstva provedenou s účinností od 1. září. "Struktura ministerstva byla zeštíhlena o 30 procent," řekl. Ministerstvo snížilo počet náměstků ministra ze šesti na pět a zmenšil se počet sekcí z deseti na sedm.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK