SOUHRN-ECB drží sazby, prodlužuje neomezené půjčky bankám

02.09.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* ECB dle očekávání drží hlavní sazbu na rekordním dně 1...

...pct

* Prodlužuje záchranný program dodávek likvidity do ledna

* Zlepšuje prognózy růstu, ale očekává nejisté zotavení

FRANKFURT, 2.září (Reuters) - Evropská centrální banka ve čtvrtek podle očekávání ponechala úrokové sazby na historickém minimu a prodloužila záchranný program pro dodávání likvidity v reakci na nevyvážené zotavení bloku a obavy o zranitelné banky.

ECB současně zvedla prognózy ekonomického růstu na letošní i příští rok. Prezident Jean-Claude Trichet však uvedl, že jakkoli byly aktuální ekonomické údaje silnější, než se čekalo, zotavení bude probíhat "mírným tempem se stále převládající nejistotou".

ECB prodloužila svůj závazek na poskytování neomezeného financování v jednotýdenních a jednoměsíčních operacích nejméně do 18.ledna. Banka bude také nabízet neomezené prostředky v tříměsíčních aukcích nejméně do konce roku. [ID:nLDE6801C7]

Všech 78 ekonomů oslovených minulý týden v průzkumu Reuters očekávalo, že ECB ve čtvrtek ponechá hlavní sazbu pošestnácté v řadě na 1,0 procenta <EUECBR=ECI>, přičemž podle mediánu předpovědí ekonomů banka se sazbami nehne dříve než ve čtvrtém kvartále příštího roku. [ID:nSCH156811] [ECB/INT].

Analytici rovněž předpověděli, že 22členná Rada guvernérů prodlouží záchranný program pro dodávání likvidity, na němž jsou životně závislé hlavně některé řecké, irské a španělské banky.

Čerpání úvěrů od ECB bankami v těchto zemích v minulých měsících dosáhlo rekordních úrovní, přestože celkové půjčky bank v eurozóně od července klesly zhruba o třetinu [ID:nLDE67I0KO].

Prémie za držení dluhopisů zemí na periferii eurozóny proti německým obligacím se prudce zvyšuje s tím, jak se čím dál zjevněji prohlubují rozdíly mezi jádrovými zeměmi bloku a zadluženými členy na jeho okraji.

Německo ve druhém kvartále rostlo nejvyšším tempem od svého znovusjednocení a více než dvakrát rychleji, než činil průměr eurozóny, potvrzený ve čtvrtek na 1,0 procenta. [ID:nDOL233244]

Řecko mezitím stále sužuje recese a Španělsko a Portugalsko dosáhly jen desetiny tempa německého růstu.

"Nedávné ekonomické údaje v eurozóně byly silnější, než se čekalo, částečně kvůli dočasným faktorům," řekl Trichet na tiskové konferenci po zasedání banky. "Do budoucna by zotavení mělo postupovat mírným tempem se stále převládající nejistotou." ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Graf nákupů státních dluhopisů centrální bankou: http://graphics.thomsonreuters.com/F/09/EZ_2BNDPR0610.gif

Graf zobchodovaných objemů úvěrových transakcí EONIA: http://graphics.thomsonreuters.com/F/08/EZ_EONIA0810.gif

Graf úrovní likvidity v eurozóně: http://graphics.thomsonreuters.com/F/08/EZ_ECBLQ0810.jpg

Reuters Insider TV: http://link.reuters.com/syf78n ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

LEPŠÍ PROGNÓZY RŮSTU

ECB přesto zvýšila prognózy růstu hrubého domácího produktu (HDP) na rok 2010 i 2011.

Prezident ECB Jean-Claude Trichet řekl, že banka nyní předpokládá za letošní rok růst v rozmezí 1,4 až 1,8 procenta oproti 0,7 až 1,3 procenta uváděným v červnové prognóze.

V příštím roce by ekonomika měla expandovat v pásmu 0,5 až 2,3 procenta, zatímco červnová prognóza počítala s růstem o 0,2 až 2,2 procenta.

Aktuální inflační prognóza ECB přitom naznačuje, že inflaci se v obou letech podaří udržet pod kontrolou. Banka v letošním roce předpovídá zvýšení spotřebitelských cen v rozmezí 1,5 až 1,7 procenta a v příštím roce v pásmu 1,2 až 2,2 procenta.

"Rozpětí letošního růstu reálného HDP bylo revidováno směrem vzhůru díky nečekaně silnému zrychlení expanze ve druhém čtvrtletí a lepšímu vývoji v letních měsících, než se čekalo," řekl Trichet na tiskové konferenci.

"Pro rok 2011 bylo pásmo také vzestupně revidováno s tím, že byl zohledněn setrvačný efekt z předpokládaného silnějšího růstu ke konci roku 2010," řekl.

Inflace v eurozóně v srpnu zvolnila na 1,6 procenta. Objevují se však i známky inflačních tlaků, zejména požadavek mocných německých ocelářských odborů na zvýšení mezd o 6 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK