ROZHOVOR-ECB zahájí ústupovou strategii stažením likvidity -Nowotny z ECB

03.09.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


ALPBACH, Rakousko, 3.září (Reuters) - Evropská centrální banka (ECB) využije určitého vestavěného postupu pro stahování podpůrných prostředků,...

...jež zavedla během finanční krize a které dosud zůstávají v platnosti, uvedl v pátek člen Rady guvernérů ECB Ewald Nowotny.

Nowotny v rozhovoru pro Reuters řekl, že v bankovní radě ve čtvrtek nezazněly "protichůdné názory" na pokračování stávající podpory. Vyjádřil tak trochu jiný pohled než prezident ECB Jean-Claude Trichet, jehož čtvrteční výroky implikovaly určité rozdíly ve stanoviscích ve vedení banky.

"Byli jsme zajedno ve všech bodech, které byly včera rozhodnuty. Nevidím žádné protichůdné názory," řekl Nowotny.

Evropská centrální banka ve čtvrtek podle očekávání ponechala úrokové sazby na historickém minimu 1,0 procenta a prodloužila do začátku roku 2011 záchranný program pro dodávání likvidity v reakci na nevyvážené zotavení bloku a obavy o zranitelné banky. [ID:nSCH252124]

Nowotny řekl, že ECB začne stahovat svou podporu v okamžiku, kdy se finanční trhy dále stabilizují.

Je zde jistá posloupnost, v jaké ECB pravděpodobně začne podpůrné prostředky rušit, dodal.

"Přirozeně je zde určitý postup, který začíná prvky poskytování likvidity, následovat může nějaká debata o kvalitách záruk... a posledním bodem této posloupnosti by bylo rozhodnutí o úrokových sazbách."

Nowotny, který je guvernérem Rakouské centrální banky, řekl, že aby ECB přikročila k ústupové strategii, musí nastat zlepšení ekonomické situace i pozitivní vývoj na finančních trzích.

Ačkoli růst eurozóny je v současnosti silný - HDP ve druhém kvartále meziročně vzrostl o 1,9 procenta - odráží se v něm propad z minulého roku a stále je třeba prokázat, zda je udržitelný, uvedl Nowotny.

"I když budeme mít růst o 1,6 procenta, je třeba to vnímat ve vztahu k loňskému poklesu o 4 procenta, jde tedy o dohánění."

"V reálné ekonomice stále potřebujeme, aby se toto oživení stalo stabilnějším," řekl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK