Dolar bez větších změn před údaji o trhu práce USA

03.09.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝN, 3.září (Reuters) - Dolar se v pátek držel bez větších změn vůči většině světových měn, zatímco se investoři připravovali na předpokládané...

...slabé údaje z amerického trhu práce, které by mohly přiživit averzi k riziku.

Doutnající obavy ze zpomalení americké i globální ekonomiky odráží zejména jen, který se vytrvale drží poblíž 15letého maxima k dolaru <JPY=>, i švýcarský frank, jenž se obchoduje nedaleko rekordního vrcholu vůči euru <EURCHF=>.

Celkový počet pracovních míst mimo zemědělský sektor Spojených států měl v srpnu podle odhadů klesnout o 100.000 po červencovém úbytku o 131.000. Údaje vyjdou ve 14:30 SELČ.

Jiná zpráva tento týden ukázala, že počet míst v soukromém sektoru minulý měsíc nečekaně klesl, a investoři před vydáním klíčových pátečních údajů nechtěli zaujímat významné pozice.

"Pokud to číslo nepřinese obrovské příjemné překvapení, utvrdí trh v názoru, že Fed ještě velmi dlouho nezvedne úrokové sazby," řekl Ulrich Leuchtmann, devizový stratég z Commerzbank ve Frankfurtu.

Naopak by to podle něj rozvířilo spekulace, že by americká centrální banka (Fed) mohla zavést další kvantitativní uvolnění politiky na podporu ekonomiky, což by bylo negativní pro dolar.

Prezident Fedu Ben Bernanke minulý týden řekl, že je připraven dále uvolnit měnovou politiku, pokud se ekonomické zpomalení ve Spojených státech zhorší.

Podle některých hráčů na trhu by slabé číslo mohlo zvýšit averzi k riziku, která by zatížila také euro a měny vázané na ekonomický růst. <^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Komentář devizového analytika Reuters k údajům o trhu práce: [ID:nLDE6810ZE]

Graf k vývoji počtu pracovních míst ve Spojených státech: http://r.reuters.com/bup98n ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^>

Euro ve 12:00 přidávalo 0,1 procenta na 1,2842 dolaru <EUR=>, a drželo se tak poblíž dvoutýdenního maxima 1,2855 dolaru, jež si zapsalo ve středu.

Dolarový index vůči koši měn ubíral 0,1 procenta na 82,37 bodu <.DXY>.

Vůči japonské měně dolar sice zpevňoval o 0,2 procenta na 84,45 jenu <JPY=>, zůstával však na dohled 15letého minima 83,58, na něž se propadl koncem srpna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK