PRŮZKUM-Středoevropské měny včetně koruny za rok zpevní

03.09.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


BUDAPEŠŤ, 3.září (Reuters) - Středoevropské měny podle očekávání přečkají období zvýšené tržní volatility v příštích měsících obecně beze změn,...

...než opět začnou posilovat v příštím roce, ukázal v pátek průzkum Reuters mezi analytiky.

Hlavní regionální měny budou podle průzkumu 40 analytiků provedeného mezi 30.srpnem a 2.zářím v příštích 12 měsících pokračovat v posilování vůči euru.

Očekává se, že koruna <EUCZK=> vůči čtvrtečnímu závěru zpevní o 1 procento na 24,4 za euro. Zlotý <EUPLN=> a leu <EURRON=> by měly zpevnit o 4 procenta na 3,82, respektive na 4,1 za euro, a forint <EURHUF=> o 5 procent na 271,5 za euro.

Až na korunu, která je vnímána jako bezpečné útočiště a tento rok už posílila o více než 6 procent, jde o mírně nižší hodnoty než v předchozím průzkumu. Koruna si podle měsíc starého odhadu měla v horizontu jednoho roku polepšit na 24,7 za euro.

Regionální měny procházejí rozkolísaným obdobím poté, co si v průběhu léta většinou připisovaly zisky. Následně je však zasáhla nervozita na trzích, které se obávají zpomalení světové ekonomiky.

V průběhu příštích tří měsíců podle odhadu koruna a zlotý - nejziskovější měny tohoto roku, které těžily z lepší kondice svých ekonomik - se stáhnou přibližně o jedno procento, zatímco forint a leu zřejmě získají 0,6 a 1,3 procenta.

Mnozí analytici však varují, že předpověď mírného posílení měn v blízké budoucnosti by mohl jednoduše smazat negativní posun v globálním sentimentu. Maďarsko a Rumunsko navíc čelí v příštích měsících značným ekonomickým a politickým rizikům i na domácí scéně.

"Dokud se nedočkáme dobrých makroekonomických dat ze Spojených států a Asie, stavíme se (vůči měnám regionu) opatrně a pesimisticky," uvedl Balint Hada ze společnosti Quaestor Financial Consulting v Budapešti.

Jiný průzkum Reuters ukazuje v příštích týdnech zvýšení volatility eura <EUR=>, referenční měny regionu, kvůli nejistotám týkajícím se globální ekonomiky. [ID:nSLA2KE6BD]

(Autoři: Sándor Petö aa Marton Dunai; Přeložil: Roman Gazdík)

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK