VERZE 2-PRŮZKUM-Středoevropské měny včetně koruny za rok zpevní

03.09.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Pro podrobnosti předpovědí klikněte na <CEEFXPOLL01>...

...

* Trh čeká v příštích měsících oslabení zlotého a koruny

* Koruna má nicméně během do roka zpevnit na 24,4 za euro

* Forint za stejnou dobu přidá 5 pct, zlotý a leu 4 pct

(přidává podrobnosti)

Sándor Petö

BUDAPEŠŤ, 3.září (Reuters) - Středoevropské měny podle očekávání přečkají období zvýšené tržní volatility v příštích měsících obecně beze změn, než opět začnou posilovat v příštím roce, ukázal v pátek průzkum Reuters mezi analytiky.

Hlavní regionální měny budou podle průzkumu 40 analytiků provedeného mezi 30.srpnem a 2.zářím v příštích 12 měsících pokračovat v posilování vůči euru.

Očekává se, že koruna <EUCZK=> vůči čtvrtečnímu závěru zpevní o 1 procento na 24,4 za euro. Zlotý <EUPLN=> a leu <EURRON=> by měly zpevnit o 4 procenta na 3,82, respektive na 4,1 za euro, a forint <EURHUF=> o 5 procent na 271,5 za euro.

Až na korunu, která je vnímána jako bezpečné útočiště a tento rok už posílila o více než 6 procent, jde o mírně nižší hodnoty než v předchozím průzkumu. Koruna si podle měsíc starého odhadu měla v horizontu jednoho roku polepšit na 24,7 za euro.

Regionální měny procházejí rozkolísaným obdobím poté, co si v průběhu léta většinou připisovaly zisky. Následně je však zasáhla nervozita na trzích, které se obávají zpomalení světové ekonomiky.

V průběhu příštích tří měsíců podle odhadu koruna a zlotý - nejziskovější měny tohoto roku, které těžily z lepší kondice svých ekonomik - se stáhnou přibližně o jedno procento, zatímco forint a leu zřejmě získají 0,6 a 1,3 procenta.

Mnozí analytici však varují, že předpověď mírného posílení měn v blízké budoucnosti by mohl jednoduše smazat negativní posun v globálním sentimentu. Maďarsko a Rumunsko navíc čelí v příštích měsících značným ekonomickým a politickým rizikům i na domácí scéně.

"Dokud se nedočkáme dobrých makroekonomických dat ze Spojených států a Asie, stavíme se (vůči měnám regionu) opatrně a pesimisticky," uvedl Balint Hada ze společnosti Quaestor Financial Consulting v Budapešti.

Jiný průzkum Reuters ukazuje v příštích týdnech zvýšení volatility eura <EUR=>, referenční měny regionu, kvůli nejistotám týkajícím se globální ekonomiky. [ID:nSLA2KE6BD]

VÝHLED FORINTU ZÁVISLÝ NA VLÁDNÍCH PLÁNECH

Vyhlídky koruny jsou podporovány očekáváním, že nová česká vláda přistoupí k omezení rozpočtového deficitu. Zlotému stojí v zádech nejsilnější ekonomika regionu, která rostla ve druhém kvartále meziročně o robustních 3,5 procenta HDP.

Na rozdíl od zlotého, který letos posílil o přibližně 3,5 procenta, se forint propadl o 5 procent, když v červenci zkolabovaly rozhovory Maďarska s jeho zahraničními věřiteli, Mezinárodním měnovým fondem (MMF) a Evropskou unií. V současné době tak má podle průzkumu v horizontu 12 měsíců na rozdíl od zlotého větší prostor ke zpevnění.

Tento předpoklad je však založen na tom, že vláda po říjnových volbách do místních zastupitelstev představí věrohodný plán fiskální konsolidace, obrátí se znovu k MMF a podepíše s ním novou dohodu.

Maďarskými trhy rovněž zatřáslo posilování švýcarského franku <CHFHUF=>, který dosáhl historického maxima 223,15 forintu. [ID:nSCH149442] Jeho zpevňování ohrožuje vyhlídky ekonomiky, protože zvyšuje platby Maďarů, kteří si ve francích vypůjčili ohromujících 5,7 bilionu forintů. [ID:nLDE67U164]

Podle odhadu analytiků si frank v příštím roce polepší k euru <EURCHF=> ještě o další 3 procenta <FXEURCHF>, a forintu by tak mohlo pomoci pouze zotavení vůči euru.

Citigroup v týdenní zprávě uvedla, že maďarské pojistky proti nesplácení dluhu (CDS) na 345 bazických bodech jsou přibližně o 170 bazických bodů výš, než by měly být podle jejího modelu oceňování dluhu. Důvodem jsou zejména obavy, že by ratingové agentury mohly snížit Maďarsku hodnocení závazků na spekulativní úroveň.

CDS mohou být špatně oceněny také v případě Rumunska, kde je rovněž nejistý budoucí vývoj fiskální situace a spready rovněž v minulých letech divoce oscilovaly, uvedla finanční a bankovní skupina.

"Vidíme nyní hodnotu v prodeji rumunských CDS a znovu se podíváme na ocenění maďarských CDS poté, co vláda v říjnu vyjasní svůj fiskální postoj pro rok 2011," dodala Citigroup.

Rumunský premiér Emil Boc ve čtvrtek jako součást změn kabinetu, které mají podpořit křehkou pozici jeho vlády, propustil ministra financí. Tento krok, který pravděpodobně neohrozí čerpání pomoci MMF, však nezměnil předpovědi většiny analytiků vůči leu.

Nejnovější průzkum velkých měn: [ID:nLDE6801TL]

Komentáře dalších analytiků ohledně měn CEE: [ID:LDE68126H]

(Autoři: Sándor Petö aa Marton Dunai; Přeložil: Roman Gazdík)

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK