Gazprom se dohodl s Ázerbájdžánem na zdvojnásobení nákupů plynu

03.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Baku 3. září (ČTK) - Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom dnes podepsal s Ázerbájdžánem dohodu, podle níž příští rok zdvojnásobí svůj odběr zemního plynu na dvě miliardy krychlových metrů a od roku 2012 bude moci kupovat ještě více. Gazprom si do budoucna pojišťuje ázerbájdžánské dodávky pro svůj projekt plynovodu South Stream, který má konkurovat evropskému projektu Nabucco.

Šéf Gazpromu Alexej Miller podepsal dodatek ke smlouvě o dodávkách zemního plynu s ázerbájdžánským státním podnikem SOCAR v rámci návštěvy ruského prezidenta Dmitrije Medveděva v Baku. "Znamená to (smlouva), že Ázerbájdžán dává prioritu Gazpromu a rozšíření vývozu zemního plynu do Ruska, což je dáno územní blízkostí a infrastrukturou plynovodu," řekl Miller.

"Náš kontrakt nemá na objem dodávek z Ázerbájdžánu žádný horní limit," dodal Miller. Připomněl, že Gazprom v rámci této smlouvy zdvojnásobil objem dodávek z původních 500 milionů kubíků již podruhé.

Rusko chce podle pozorovatelů vymanévrovat EU od dodávek z Ázerbájdžánu, aby co nejvíc zkomplikovalo projekt plynovodu Nabucco, který má obcházet Rusko a Ukrajinu a snížit závislost evropských zemí na ruském plynu. Plánovaný ruský plynovod South Stream obchází Černým mořem Ukrajinu, s níž má Gazprom časté spory, a má vést plyn do Evropy přes Bulharsko, Řecko, Srbsko a Maďarsko. Kvůli rusko-ukrajinskému sporu o dodávky plynu byla na počátku loňského roku řada zemí ve střední a východní Evropě od ruského plynu odstavena.

Hlavním úkolem iniciátorů Nabucca je nyní podle představitelů projektu vyjednat nákup plynu s potenciálními dodavateli, tedy Turkmenistánem, Ázerbájdžánem a Íránem. Plynovod Nabucco má vést z Kaspické oblasti přes Turecko, Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko a Rakousko a měl by do roku 2020 přepravovat až 31 miliard kubických metrů plynu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK