Islandská ekonomika zůstala i ve 2. čtvrtletí v hluboké recesi

03.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Reykjavík 3. září (ČTK) - Islandská ekonomika stále zůstává v hluboké recesi. Hrubý domácí produkt země ve druhém čtvrtletí klesl meziročně o 8,6 procenta a proti předchozím třem měsícům o 3,1 procenta. Ekonomiku stále trápí následky kolapsu finančního sektoru z konce roku 2008. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil místní statistický úřad.

Statistici rovněž revidovali údaj za první čtvrtletí. Meziroční pokles zlepšily na 6,5 procenta z dříve uváděných 6,8 procenta. Mezičtvrtletně však statistici původně uváděli, že ekonomika vzrostla o 0,6 procenta, nyní však tento údaj změnili na pokles o 1,2 procenta. Revidované údaje ukázaly, že země je v recesi od prvního čtvrtletí roku 2009. Meziročně hrubý domácí produkt klesá od druhého čtvrtletí 2008.

Island se stal jednou z největších obětí globální finanční krize. Jeho finanční sektor zažíval od poloviny 90. let minulého století značný rozmach, ekonomika však expandovala příliš rychle a země doplatila na vysokou zadluženost. Na podzim 2008 v zemi zkrachovaly všechny přední banky a zhroutila se islandská koruna. Ostrovní republika stála na pokraji finančního bankrotu, který se podařilo odvrátit výraznými škrty ve státním rozpočtu a půjčkou od Mezinárodního měnového fondu.

Centrální banka v srpnu snížila hlavní úrokovou sazbu o jeden procentní bod na sedm procent a uvedla, že ekonomika v letošním roce klesne o 1,9 procenta. Revidovala také směrem dolů výhled růstu na další dva roky. V příštím roce čeká růst o 2,4 procenta a v roce 2012 má ekonomika expandovat o 1,9 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK