Pražská burza dnes oslabila, ztrácely nejvíce obchodované akcie

03.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. září (ČTK) - Pražská burza dnes při nadprůměrné obchodní aktivitě ubrala ze svých čtvrtečních téměř dvouprocentních zisků. Index PX ztratil 0,6 procenta na 1171,1 bodu. Nejvíce obchodované tituly klesaly, index táhly dolů hlavně emise operátora Telefónica O2 a Komerční banky, vyplývá z informací burzy. Ostatní evropské trhy podle údajů serveru Patria Online naopak většinou rostly.

Dnes nejobchodovanější titul Telefónica O2 odepsal 1,8 procenta na 430 korun při objemu transakcí přes 864 milionů korun. Komerční banka s více než půlmiliardovým objemem obchodů končila se ztrátou 1,23 procenta na úrovni 4010 korun. Energetický gigant ČEZ oslabil o 0,24 procenta na 832 Kč a Erste Bank si pohoršila o 0,67 procenta na 740 Kč.

Ostatní emise v systému pro nejvíce obchodované akcie SPAD dosahovaly objemů nanejvýš v řádu desítek milionů korun. Dařilo se mediální společnosti CME, jejíž akcie přidaly 1,62 procenta na 432,90 Kč.

Miroslav Adamkovič z investičního bankovnictví Komerční banky konstatoval, že evropské akciové trhy dnes silně reagovaly na data z amerického trhu práce, která zmírnila obavy z návratu recese. V americkém soukromém sektoru bylo v srpnu vytvořeno 67.000 nových pracovních míst, zatímco trh čekal růst o 40.000 míst.

"Pražská burza se evropské růstové party nezúčastnila," dodal analytik a poukázal na to, že hlavní pražský index PX zatížily ztráty čtyř největších emisí. Přitom Telefónica O2 oslabila podle Adamkoviče překvapivě v poslední den, kdy se její akcie obchodovaly s nárokem na dividendu.

"Z firemních zpráv nás zaujalo oznámení ECM o prodeji ruského projektu M5 Mall minoritnímu majiteli PSJ New z PPF ECM Holdingu," dodal Adamkovič. Upozornil, že prodávané obchodní centrum společnost ECM ještě na jaře uváděla jako jeden ze svých dvou hlavních developerských projektů. Akcie ECM dnes oslabily o 1,11 procenta na 131,18 Kč.

"Pražská burza dnes nedokázala těžit z pozitivního sentimentu na západoevropských trzích a v rámci středoevropského regionu vykázala nejnižší výkonnost, " komentoval dnešní vývoj Pavol Mokoš ze společnosti Patria Direct. Dodal, že za poklesem indexu PX stál především výprodej na akciích Telefóniky O2. "Investoři, kteří vyčkávali na to, že se tento titul poslední den před dividendou vyšplhá přes 440 Kč, se tak dočkali jen zklamání," uvedl analytik.

K poklesu pražské burzy však podle něj přispěly i bankovní tituly, které byly v posledních dnech tahounem burzy. "Zde bylo patrné vybírání zisků, které se projevilo jak u akcií Komerční banky, tak u akcií Erste Bank," dodal Mokoš.

Poznamenal, že akcie CME byly jedním z mála titulů, který dokázal těžit z dnešní pozitivní nálady na zahraničních trzích. "Akcie vlastníka Novy tak za tento týden na pražské burze posílily o více než pět procent," uzavřel Mokoš.

Objem obchodů v systému SPAD za dnešní den přesáhl 1,951 miliardy korun, přitom průměrný objem obchodů za poslední rok je podle informací Patria Online 1,333 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK