Holding LESS letos očekává rekordní obrat šest miliard korun

03.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrov (Kutnohorsko) 3. září (ČTK) - Lesnicko-dřevařská skupina LESS, která je největším podnikem svého druhu v Česku, v letošním roce očekává rekordní objem tržeb šest miliard korun. Zisk by mohl činit kolem 200 milionů. Novinářům to dnes řekl předseda představenstva holdingu Jan Mičánek. Za loňský rok podle něj skupina dosáhla zhruba čtyřmiliardového obratu a zisku kolem 70 milionů Kč.

"Myslím, že konsolidovaně to bude možná kolem šesti miliard v tržbách, možná i víc, těžko se to odhaduje. V zisku jsme byli kolem pololetí přes 100 milionů, tak to možná bude dvakrát tolik," odhadl Mičánek.

Pokud jde o další aktivity, vidí Mičánek budoucnost hlavně ve zpracování dřeva, naopak v lesnické části podle něj firma nemá tak velké ambice. Poukázal mimo jiné na nedávné otevření dřevozpracujícího závodu v Čáslavi, což je podle něj technologický originál. Holding by podle Mičánka tuto investici rád zopakoval na Moravě, bude ale zapotřebí sehnat investora.

"Máme trochu problém v tom, že jsme si investičně sáhli na hranice nějaké úvěrové angažovanosti, takže to teď musíme trochu rozdýchat. Kéž se nám to podaří. Teď už nemohu jít do bank půjčit si půl miliardy korun na to, abychom postavili další fabriku," poznamenal Mičánek.

Připomněl, že holding se také nedávno rozrostl o nový provoz v Bavorsku, kde koupil německou firmu Holzwerk Hemau (HWH). Společnost zaměřující se na výrobu dřevěných lepených polotovarů pro výrobu oken a dveří provozuje dál pod její původní značkou. LESS dosud nezveřejnil cenu této investice, podle Mičánka to bylo kolem 170 milionů korun. V Bavorsku chce podle něj skupina do budoucna ještě vybudovat lesnickou divizi.

Naopak v České republice je podle Mičánka plánování dalších aktivit složité, a to hlavně proto, že 62 procent lesů patří státu. Přibližně třetina tržeb holdingu přitom pochází právě z těchto lesů. Za nešťastnou považuje Mičánek zejména současnou situaci s tendry na těžbu dřeva od roku 2011. Původní obří tendr v hodnotě 16 miliard korun, který kritizovali politici, ekologové, lesnické firmy a výhrady k němu měl antimonopolní úřad, Lesy ČR zrušily. V polovině září má být vyhlášen jednoroční tendr.

Podle Mičánka je v současnosti nejisté, co se bude dít od 1. ledna. "To se ještě nikdy nestalo a je to navíc stav, který je v celé republice. V minulosti, pokud se staly nějaké takovéhle zádrhele, tak se to vždycky týkalo části zakázek, tentokrát je to 100 procent," podotkl.

Holding LESS je největším tuzemským zpracovatelem dřeva. V České republice zaměstnává podle Mičánka kolem 1400 pracovníků a dalších 500 až 600 lidí v zahraničí. Kromě ČR rozvíjí holding své aktivity také v Rusku, na Ukrajině, Slovensku, v Německu, Rakousku a ve Francii. Firmy skupiny LESS se zabývají především obhospodařováním lesů, obchodem se dřevem, dřevařskou a pilařskou výrobou, dopravou dřeva a službami v této oblasti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK