ČSÚ zveřejní výsledky průmyslu, stavebnictví a obchodu v červenci

06.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. září (ČTK) - Český statistický úřad dnes zveřejní výsledky průmyslu, stavebnictví, maloobchodu a zahraničního obchodu za červenec. V červnu průmyslová výroba zpomalila meziroční růst na 9,7 procenta po květnovém růstu o 16,9 procenta. Produkce ve stavebnictví v červnu meziročně klesla o 4,7 procenta po květnovém růstu o půl procenta. Maloobchodní tržby naopak vzrostly meziročně o 6,6 procenta po květnovém růstu o 3,1 procenta a zahraniční obchod v červnu skončil přebytkem 10,4 miliardy korun, což však bylo meziročně o 9,9 miliardy Kč méně.

"Data ukazují, že se stále odrážíme od nízké srovnávací základny, takže jsme stále za vrcholem průmyslu z roku 2008," komentoval červnovou průmyslovou produkci vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Jan Ernest. Přitom připomněl, že český průmysl je exportně orientován a zhruba polovina exportu jde do Německa a na Slovensko.

Červnový pokles výroby v českém stavebnictví považovali odborníci, oslovení ČTK, za potvrzení dlouhodobého trendu. Propad ve výstavbě bytů podle nich souvisel s nízkou poptávkou a opatrností developerů začínat s novými projekty. "Developeři ještě nemají prodány již dříve dokončené projekty a s novými projekty tak začínají jen opatrně," sdělil ČTK Michal Hrnčíř z realitního týmu advokátní kanceláře Ambruz & Dark.

Přebytek zahraničního obchodu za červen však odborníky zklamal. Analytička Raiffeisenbank Helena Horská upozornila, že byl nejnižší od prosince 2009. "Na druhou stranu exportní dynamika byla velmi slušná, což je sice důsledek nízké statistické základny z loňského roku, ale i oživení v zahraničí. Nižší přebytek zahraničního obchodu tak nastal v důsledku vysokého růstu dovozů," uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK