ČSÚ: Průmyslová výroba zpomalila v červenci růst na 5,3 procenta

06.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. září (ČTK) - Průmyslová výroba v červenci meziročně vzrostla o 5,3 procenta po červnovém revidovaném růstu o devět procent. V porovnání s předchozím měsícem byla produkce po očištění od sezonních vlivů vyšší o 0,3 procenta, uvedl dnes Český statistický ústav. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 10,0 procenta, přičemž u zakázek ze zahraničí to bylo o 11,9 procenta.

Na meziroční růst produkce měla největší vliv výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků, výroba strojů a výroba počítačů a elektronických a optických přístrojů. Naopak v odvětvích nekovových minerálních výrobků, potravinářské výrobě, dřevozpracovatelském průmyslu a výrobě korkových, proutěných a slaměných výrobků statistici zaznamenali pokles.

Výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů, kovovýroba, slévárenství a výroba elektrických zařízení se kladně podepsaly na meziročním růstu nových zakázek.

Tržby z průmyslové činnosti se meziročně zvýšily o 7,8 procenta a tržby z přímého vývozu průmyslových podniků o 16,1 procenta. Jejich podíl na celkových tržbách průmyslových podniků činil 48,3 procenta, uvedl ČSÚ.

ktp mha

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK