Akcie E.ON a RWE těží z rozhodnutí o jaderných elektrárnách

06.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 6. září (ČTK) - Rozhodnutí Německa prodloužit provoz jaderných elektráren dnes pomáhá k růstu akciím německých energetických společností E.ON a RWE. Obě měly hned po zahájení zisk více než jedno procento a vyšší kurz si udržely i později. Vedly si tak lépe než akcie v západní Evropě, které měly podle souhrnného panevropského indexu zisk jen kolem půl procenta.

Německý ministr životního prostředí Norbert Röttgen v neděli řekl, že Německo prodlouží provoz svých jaderných elektráren v průměru o 12 let. Starší zdroje, postavené před rokem 1980, budou moci sloužit až o osm let déle, než se původně plánovalo. Novější elektrárny bude možné ponechat v provozu až o 14 let déle, než předpokládal původní plán.

Akcie koncernu E.ON po zahájení obchodování na burze ve Frankfurtu zpevnily asi o jedno procento. Později se části zisků sice vzdaly, zanedlouho se ale k růstu vrátily. Krátce po 10:00 měly zisk 2,8 procenta a pohybovaly se nad 23,60 eura. Podobně akcie RWE zrychlily růst na zhruba 2,3 procenta a dostaly se nad 54,50 eura.

Širší trh si ale tak dobře nevedl. Panevropský index FTSEurofirst 300 sice nejprve zpevnil asi o půl procenta na 1068 bodů, později se ale části zisků vzdal a kolem 10:30 byl na 1065 bodech. Vykazoval tak růst o méně než 0,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK