Medveděv: Zákaz vývozu obilí bude možná zrušen před koncem roku

06.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 6. září (ČTK) - Ruský prezident Dmitrij Medveděv dnes zopakoval, že zákaz vývozu obilí z Ruska by mohl být zrušen ještě před 31. prosincem, tedy před termínem, do něhož má zákaz podle srpnového rozhodnutí vlády platit. Medveděvova slova jsou v ostrém rozporu s posledním vyjádřením premiéra Vladimira Putina, který minulý týden řekl, že vývoz obilí se bude moci obnovit nejdříve po skončení sklizně příštího roku.

"Embargo na vývoz obilí je nucené, ale dočasné opatření," řekl Medveděv na setkání se zemědělskými producenty ve Voroněži, centru oblasti, kterou v létě postihla těžká sucha. "Jakmile zjistíme, kolik obilí jsme sklidili, bude embargo zrušeno," dodal prezident.

Ruská vláda zablokovala vývoz obilí kvůli letnímu rekordnímu suchu od 15. srpna do konce letošního roku a tento krok chtěla po vyhodnocení letošní sklizně revidovat. Putin však ve čtvrtek prohlásil, že o zrušení zákazu exportu lze uvažovat až po sklizení úrody příštího roku, tedy nejdříve v listopadu 2011.

Kreml vysílá ohledně zrušení zákazu vývozu celou dobu rozporné signály. Prezident Medveděv již minulý měsíc řekl, že zákaz by mohl být zrušen podle výsledků sklizně ještě před koncem roku. Putin naopak prohlásil, že by mohl být prodloužen do příštího roku. Zemědělští analytici firmy SovEcon dnes předpověděli, že embargo bude zrušeno v polovině příštího roku.

První zákaz vývozu obilí z Ruska po 11 letech přispěl počátkem srpna k růstu světových cen pšenice na dvouletá maxima. Od počátku roku je cena pšenice vyšší asi o třetinu a proti letošnímu červnovému minimu o více než polovinu. Je ale asi 50 procent pod maximem dosaženým za potravinové krize v roce 2008.

Rusko bylo v minulých letech díky vysokým sklizním třetím největším vývozcem obilí. Na konci července však klíčové zemědělské oblasti země zasáhla vlna veder s rozsáhlými lesní požáry, což podle odhadů zničilo asi čtvrtinu úrody. Letošní ruská sklizeň obilí by měla klesnout na 60 až 65 milionů tun z loňských 97 milionů tun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK