Slovenská koalice se dohodla na zvýšení DPH z 19 na 20 procent

06.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 6. září (ČTK) - Slovenská vládní koalice se dnes po pětihodinovém jednání dohodla na dočasném zvýšení daně z přidané hodnoty z 19 na 20 procent. Zvýšit by se měly rovněž sazby spotřebních daní z alkoholu a tabáku. Vláda chce posílením rozpočtových příjmů spolu s výdajovými škrty snížit schodek veřejných financí v příštím roce o 1,7 miliardy eur (asi 42 miliard Kč).

Se zvýšením DPH nakonec souhlasila i SaS, která tento krok dosud odmítala. Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) rovněž oznámila, že koalice plánuje zatížit dividendy odvody na zdravotní pojištění. Celkově chce koalice zvýšit příjmy státu asi o 800 milionů eur. Koalice naproti tomu odmítla variantu zvýšeného daňového zatížení práce.

Snižovat schodek veřejných financí chce koalice rovněž šetřením. Jednotlivá ministerstva a státní úřady by měly snížit své výdaje v průměru o deset procent. Lidé už také nebudou moci například pobírat starobní důchod a zároveň pracovat ve veřejné správě. Radičová po posledním zasedání koaliční rady oznámila, že ve výdajích se seškrtá nejméně 900 milionů eur, zejména snížením mezd ústavních činitelů a zefektivněním veřejných zakázek.

Ministr financí Ivan Mikloš minulý týden zvýšil odhad letošního deficitu veřejných financí na 7,8 procenta HDP z předchozího předpokladu 6,98 procenta. Příští rok by měl schodek klesnout na 4,9 procenta ročního výkonu ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK